U zemljama EU-a prometne kazne i do 5900 eura!

U zemljama EU-a prometne kazne i do 5900 eura!

Policija u inozemstvu kažnjava najprije vidljive nedostatke

Spremate li se za blagdane ili u sezoni skijanja na put automobilom u druge zemlje, za pripremu automobila ostalo vam je još malo vremena. Prvi neugodni susreti s policijom u zemljama EU-a događaju se ponajprije zbog vaših grešaka. Privlačite ih onim što je najvidljivije: zbog svjetala, zimske opreme, nekorištenja pojaseva, mobitela, naljepnica i vinjeta, ali i prebrze vožnje. Za svaki prekršaj u stranim zemljama morati ćete posegnuti u novčanik po 50 do 5900 eura.

Vozite li u ovoj prilici opterećeniji automobil nego inače, podesite snop svjetala prema stvarnom opterećenju, a slabe ili sumnjive žaruljice zamijenite prije putovanja, jer će vam to na cesti, pored plaćene kazne, biti vrlo teško. U svim europskim zemljama ne vrijede isti propisi za zimsku opremu, pa se propisi o tome razlikuju čak i u regijama. Najmanje možete pogriješiti odlučite li se za zimske gume (neizlizane) na sva četiri kotača. Kombinacija ljetne gume – lanci u prtljažniku može biti ponegdje vrlo problematična.

Sigurnosne pojaseve za sva sjedala putnici moraju obvezno koristiti. Nije dovoljno da to čine samo vozač i suvozač – za svakog putnika u prekršaju kazna počinje s iznosom od 35 eura. U više slučajeva vozači su kažnjeni kad su u vožnji uhvaćeni ne samo da razgovaraju mobitelom, već i zbog toga što su ga imali u rukama! Za naljepnicu HR – kao oznaku države u kojoj je vozilo registrirano postoje točno određeni propisi. Mora biti zalijepljena na zadnjem dijelu automobila, pored registarske pločice, veličine 17,5 x 11,5 cm, bez ikakvih drugih reklamnih ili drugih dodataka.

Iako zelena karta nije više obvezna, imajte je ipak pri sebi, jer vam može zatrebati u slučaju prometne nezgode. Provjerite jesu li u vašu zelenu kartu upisani ispravno svi podaci. Upravljate li tuđim vozilom u inozemstvu, svakako u svojem autoklubu pribavite Punomoć za upravljanje tuđim vozilom. Sve informacije o ovim dokumentima kao i o Međunarodnoj vozačkoj dozvoli možete dobiti na tel. 01/23 04 029.

Članstvom u nekom autoklubu možete si otkloniti brojne brige i izdatke zbog troškova popravaka, šlepanja vozila ili pak smještaja u hotelima ili vraćanja u Hrvatsku. Svakako napomenite u Autoklubu da vam je takvo članstvo potrebno zbog puta u inozemstvo, jer je ono drugačije od članskih prava u Hrvatskoj.

Raspitajte se na koje tehničke usluge u Hrvatskoj kao član možete koristiti besplatno, a što trebate platiti. Za sada članovi autoklubova imaju pravo besplatno koristiti usluge ispitivanja rada motora i svjetala i zamjenu guma, a neki autoklubovi daju i nešto više od toga. Izdavanje dokumenata za inozemstvo naplaćuje se po jedinstvenom cjeniku i to ne predstavlja veće izdatke. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni