U Zaprešiću prerađivali drogu za prodaju u Hrvatskoj i Srbiji

U Zaprešiću prerađivali drogu za prodaju u Hrvatskoj i Srbiji

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je od studenog 2014. godine do lipnja 2015. godine osumnjičeni 46-godišnjak organizirao zločinačko udruženje radi kontinuiranog krijumčarenja i preprodaje amfetamina i kokaina, tako da je u zajedničko djelovanje povezao hrvatske osumnjičenike, jednu državljanku Njemačke te državljana BiH i Srbije

Foto: PUZ

Zagrebačka policija, u suradnji s njemačkom policijom i USKOK-om, razotkrila je narko skupinu koju tereti da je u sklopu zločinačkog udruženja proizvodila i prodavala drogu, a uhićeno je osam osoba u Hrvatskoj i dvije u Njemačkoj.

Zaplijenjenim amfetaminskim bazama dobilo bi se najmanje pet kilograma amfetamina visoke čistoće kojem se za uličnu preprodaju dodaju druge primjese pa bi tako vrijednost zaplijenjene droge na narko tržištu u uličnoj prodaji iznosila preko milijun kuna. Droga se prerađivala u jednoj obiteljskoj kući u Zaprešiću, koja je u vlasništvu dvoje optuženih.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da od studenog 2014. godine do lipnja 2015. godine osumnjičeni 46-godišnjak organizirao zločinačko udruženje radi kontinuiranog krijumčarenja i preprodaje amfetamina i kokaina tako da je u zajedničko djelovanje povezao hrvatske osumnjičenike, jednu državljanku Njemačke te državljana BiH i Srbije, od kojih je svatko imao točno određenu ulogu u krijumčarenju droga iz Nizozemske preko Njemačke, Austrije, Slovenije u Hrvatsku odnosno okolicu Zagreba gdje su dio amfetaminske baze miješali s prekursorom – sumpornom kiselinom te metanolom i kofeinom. Amfetamin su tako pripremali za daljnju prodaju preprodavačima s područja Hrvatske dok je dio amfetaminske baze te metanol i kofein dalje krijumčaren preprodavačima u Srbiju, priopćile je PU Zagrebačka.

Svi osumnjičeni privedeni su pritvorskom nadzorniku te je USKOK-u podnijeta kaznena prijava zbog osnova sumnje da je 46-godišnji organizator počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, dok su ostali članovi zločinačkog udruženja prijavljeni da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Protiv osumnjičenog 49-godišnjaka podnijeta je i kaznena prijava zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, dok se državljanin Srbije i državljanin BiH od ranije nalaze u pritvoru Zatvora Zagreb.

Zaplijenjena su 752 grama kokaina, tri litre amfetaminske baze, četiri grama amfetamina, manju količina marihuane, 1,25 litara sumporne kiseline, 14,5 kilograma kofeina, 600 grama kreatina, pet litara metilnog alkohola, 45.200 eura, 26.170 kuna, tri vage, više mobilnih telefona i 166 komada streljiva raznog kalibra. (zg-m)