U Zaprešiću otvorene Sportske igre mladih

U Zaprešiću otvorene Sportske igre mladih

Sportske igre mladih promiču razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play i nude alternativu negativnim činiocima današnjice koji se  odražavaju na djecu i mladež / Djeca i mladi mogu sami  okupiti svoje ekipe i prijaviti se za jedan ili više pojedinačnih sportova –  mali nogomet, rukomet, tenis, stolni tenis, šah, uličnu košarku, badminton, odbojku, odbojku na pijesku i graničar

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u petak je u Zaprešiću svečano otvorio šesnaeste Sportske igre mladih koje počinju 18. lipnja u svim hrvatskim županijama. „Veliko mi je zadovoljstvo što Igre započinju baš u Zaprešiću, gradu mladih jer je ovo sa Sportskim igrama mladih, sjajna priča“,  rekao je ministar.  „Naročito mi se dopada ona poruka: Kad završi škola započinju Igre, a kad završe Igre počinje škola“, dodao je ministar Jovanović.
Sportske igre mladih promiču način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play i pružaju alternativu negativnim činiocima današnjice koji izrazito utječu na djecu i mladež. Djeca i mladi mogu sami  okupiti svoje ekipe i prijaviti se za jedan ili više pojedinačnih sportova –  mali nogomet, rukomet, tenis, stolni tenis, šah, uličnu košarku, badminton, odbojku, odbojku na pijesku i graničar.
Samoj ceremoniji prethodilo je i natjecanje u četiri sporta: cageballu, uličnoj košarci, graničaru i badmintonu na kojem su podijeljena i prva ovogodišnja odličja. Predsjednik Spotskih igara mladih Zdravko Marić zahvalio se na podršci gradu Zaprešiću, gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Vladi Republike Hrvatske i sponzorima kojima je tom prigodom uručio zahvalnice i priznanja. Za paljenje baklje koja je na simboličan način označila početak ovogodišnjih Sportskih igara mladih bili su (uz ministra Jovanovića), zaduženi glumci iz serije Larin izbor Ornela Vištica i Stefan Kapičić koji su izazvali veliko zanimanje mnogobrojne okupljene djece.
Djeci i mladima u svim županijama širom Hrvatske kroz Igre je pružena mogućnost besplatnog sudjelovanja na natjecanjima, a najuspješnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno mini ljetovanje u svojstvu sudionika završnice u Splitu. Izvanredna ideja o sportu i zabavi počela se širiti i dosegla je do susjednih zemalja. Program manifestacije dugoročno je vezan uz promotivno-edukativnu akciju “Živimo život bez droge, jer droga oduzima život”.

Natjecanje će se odvijati u tri kategorije:

I – 1994. godište i mlađi mladići i djevojke;
II – 1997. godište i mlađi dječaci i djevojčice;
III – 2001. godište i mlađi dječaci i djevojčice.

Od ove godine pobjednici Županijskog natjecanja putuju na finale u Split. Prijave su besplatne, kao i sudjelovanje u svim krugovima natjecanja. Gradska i Županijska natjecanja traju od 18.06. do 10.07. dok će se završna natjecanja odigrati u Splitu  od 16.07. do  31.08.
Podsjetimo, prvotni cilj Sportskih igara bilo je omogućiti svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta. Igre su prvi puta organizirane 1996. godine, a ideja je u međuvremenu rasla i natjecanje je postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe. Igre su bile organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske nogometne federacije te počasnim pokroviteljstvom predsjednika RH, predsjednika Vlade RH te predsjednika Hrvatskog Sabora. Potporu im daju istaknuti pojedinci iz sportskog, političkog i gospodarskog života (ambasadori Igara): Sir Dave Richards predsjednik Premier Lige počasni je predsjednik Sportskih igara mladih, dok su uloge počasnih dopredsjednika povjerene Goranu Ivaniševiću i Slavenu Biliću.
Iz godine u godinu odaziv djece je sve veći, a kvaliteta organizacije je dosegla najvišu razinu. Organizatori stoga pozivaju djecu i mlade od sedam do osamnaest godina da budu dijelom Sportskih igara mladih, najljepšom sportskom pričom u Hrvatskoj i šire. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni