U Zagrebu zavladala nestašica krvne grupe nula negativna

U Zagrebu zavladala nestašica krvne grupe nula negativna

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 poziva građane na darivanje krvi jer im u zalihama nedostaje krvna grupa nula negativna. Krv se radnim danima može dati od 7,30 do 19 sati a subotom od 7,30 do 15 sati

Iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) u Petrovoj 3, hitno pozivaju građane ponajprije darivatelje krvi da dođu u Zavod jer je zavladala nestašica krvne grupe nula negativna. Premale su zalihe i krvnih grupa nula pozitivna , A negativna odnosno B negativna. Ravnateljica Zavoda dr. Irena Jukić kaže kako dugo nije bilo u kratkom vremenu ovakvo zahtjevno stanje s potrebama krvi, posebice nula negativne, a razlog je smatra ona povećan broj operacija odnosno transplantacija organa.

Nestašica krvi zbog operacija, transplantacija i prometnih nesreća

Bilježile su se prošli tjedan i prometne nesreće pa je nestašica, univerzalne krvne grupe nula koja se može svima dati ali »prima samo svoju« bila neminovna. To više, jer izgleda da je i većina primatelja bila nula negativna. Svi koji žele darivati krv, nakon pregleda i testiranja ako to čine prvi put, mogu doći u Zavod radnim danima od 7,30 do 19 sati odnosno subotom od 7,30 do 15 sati. HZTM, doznajemo, godišnje prikupi preko pedeset posto krvi i krvnih pripravaka kojima opskrbljuje više od trideset zdravstvenih ustanova u zemlji.

Registar dobrovoljnih darivatelja broji njih 90.000 a godišnje se u Hrvatskoj prikupi 180.000 doza krvi. Ravnateljica ističe kako je darivanje krvi izuzetno važno jer se ona ne može proizvesti na umjetan način, a jedini joj je izvor čovjek odnosno darivatelj. Program darivanja krvi u Hrvatskoj je socijalan, odnosno human jer pokazuje brigu čovjeka za čovjeka. Kako doznajemo identifikacija darivatelja obavlja se uz neku od osobnih isprava (osobna, putovnica, indeks, vozačka …) uz evidenciju na istoimenom kartonu. Pregled obuhvaća provjeru hemoglobina odnosno razgovor sa liječnikom, mjerenje tlaka, provjeru rada srca, testiranje na zarazne bolesti (hepatitisa B i C, sifilis, HIV/AIDS …) i po potrebi kontrolu tjelesne težine. To valja znati kako bi se uvidjelo može li osoba darivati krv bez škodljivosti za svoje i zdravlje primatelja.

Darivanje odnosno venepunkcija u tzv. laktalnoj jami traje desetak minuta dok osoba u poluležećem položaju, lagano stiskanjem šake »puni« vrećicu za krv. Ona je sterilnim »instrumentarijem« povezana s darivateljevom venom. Svaka osoba daruje 450 ml pune krvi, a iz tog se sistema svaki put izdvajaju dvije epruvete : jedna za potvrđivanje krvne grupe a druga za serološka testiranja.

Testiranje krvi na hepatitis B i C, sifilis, HIV/AIDS

Svaka se doza darovane krvi testira na četiri obavezna biljega spomenutih zaraznih uzročnika prenosivih krvlju. Ako je uzorak davatelja u inicijalnom serološkom testu reaktivan na neki od njih, testiranje se istim testom dva puta ponavlja. Ako ponovljeno testiranje bude reaktivno davatelj se evidentira u jedan od pripadajućih Registara – A, B, C i Registar S. Kako je HZTM ustrojio i Savjetovalište njegovi djelatnici pozivaju testirane kod kojih je pronađena reaktivnost na neki od uzročnika i daju mu daljnje informacije i zdravstvene smjernice.

Savjetovalište se nalazi u Petrovoj 3 u paviljonu 2 u prizemlju, a radno mu je vrijeme od 7,30 do 15 sati odnosno srijedom od 12 do 19. Ako davatelj nije u mogućnosti doći u uredovno vrijeme, sastanak se prije može dogovoriti na telefon 01 46 00 303, a odazvati se valja osobno jer se neki nalazi uručuju samo davatelju.

Što je krvna grupa ?

U Zavodu kažu da svi ljudi imaju istu boju krvi, ali ne i istu krvnu grupu. One postoje više desetaka tisuća godina i sve biološke funkcije krvnih grupa još nisu do kraja razjašnjene. Krvne su grupe sastavni dio membrane krvne stanice i nužne su za oblik, ulogu i njezin »život«. Nasljeđuju se od roditelja i takvih su osobina da se tijekom života ne mijenjaju. Bolesnik liječen transfuzijama krvi može bez opasnosti primiti samo transfuziju krvi svoje krvne grupe, a postoje u ljudskom rodu njih čak šestotinjak! Osnovne i najvažnije krvne grupe su iz sustava ABO krvnih grupa (A,B, O,AB) i RhD krvna grupa. Njihova se uloga još uvijek ispituje, a postoje i čvrsti dokazi o povezanosti krvnih grupa s nekim oboljenjima poput čira na želucu kojeg češće imaju osobe krvne grupe nula.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni