U Zagrebu umro Relja Bašić

U Zagrebu umro Relja Bašić

Njegova filmska karijera obuhvaća 56 domaćih filmova. Govorio je nekoliko svjetskih jezika te je glumio i u 70-ak koprodukcija i inozemnih filmova, uključujući suradnje s velikim imenima europskoga i svjetskog filma

U Zagrebu je u petak navečer (7. travnja) u 87. godini umro veliki hrvatski filmski i kazališni glumac Relja Bašić, izvijestili su mediji. U bogatoj umjetničkoj karijeri odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih te brojnim inozemnim filmovima, osnovao je i trideset godina vodio putujuće kazalište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostat će zapamćen kao ‘gospon Fulir’ iz legendarnog filma Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”.

Relja Bašić rođen je u Zagrebu 1930. Njegova majka Elly Bašić bila je poznata hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica. Bašić je židovskog podrijetla s majčine strane.

Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) u klasi dr. Gavelle. Pri kraju studija, 1955., redatelj Bojan Stupica uključuje ga u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje, ostvarivši niz uloga s istaknutim redateljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava, ostaje u stalnom angažmanu do 1967.

Bašić 1968. postaje samostalni umjetnik te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih i na Dubrovačkim ljetnim igrama. U tim kazalištima odigrao je 797 predstava i realizirao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom “Koncertu” Branka Belana (1954.). Za film “Rondo” Zvonimira Berkovića osvaja Zlatnu arenu u Puli 1966.

Njegova filmska karijera obuhvaća 56 domaćih filmova. Govorio je nekoliko svjetskih jezika te je glumio i u 70-ak koprodukcija i inozemnih filmova, uključujući suradnje s velikim imenima europskoga i svjetskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones, Alexandre Astruce, Mauro Bolognini, Wojtech Jasny, Luigi Magni, Wolfgang Becker i Giuliano Montaldo. Potpisao i 26 režija.

Za svoj umjetnički rad Relja Bašić dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja, među ostalima Orden reda Danice Hrvatske za doprinos u kulturi Republike Hrvatske, Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo u kazalištu (1995.), Nagradu “Dubravko Dujšin” za kazališnu umjetnost, za kazališno godište 1976./ 77. za ideju, organiziranje i uspješno vođenje Teatra u gostima (1978.), Plaketu grada Zagreba dodijeljenu Teatru u gostima za 30. obljetnicu (2004.), Plaketu Društva dramskih umjetnika Hrvatske za izniman doprinos Društvu (2003.) te Zlatnu plaketu za 40. godina aktivnosti Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (2000.).