U Zagrebu u zadnjih pet godina utrostručena konzumacija kokaina

U Zagrebu u zadnjih pet godina utrostručena konzumacija kokaina

„Hrvatska je iznad prosjeka po konzumiranju marihuane i novih psihoaktivnih droga, osobito kad pratimo populaciju u dobi od 15 do 16 godina“, rekao je Petković

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u srijedu je u Hrvatskom saboru održao tematsku sjednicu na kojoj je predstavljeno Europsko izvješće o drogama za 2018 godinu.

Izvješće je predstavio voditelj Sektora za tržište, kriminal i smanjenje ponude droga pri Jedinici za rizik javnoj sigurnosti Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, Andrew Cunningham.

U izvješću Europskg centra ističe se povećana dostupnost i konuzmacija kokaina u Europi, nadalje dinamično i globalno povezano tržište koristi nove tehnologije posebice internet i takozvane „mračne mreže“, povećana je proizvodnja droge u Europi za treća tržišta, a nove psihoaktivne droge su znatan izazov za politiku i javno zdravlje u Europi.

Cunningham je rekao da su uočeni trendovi veće dostupnosti i konzumacije kokaina, kao i rizik od predoziranja. Spomenuo je kako je kanabis najraširenija nedopuštena droga u Europi te oko 10 posto odraslih svakodnevno konzumira kanabis i sve veći broj ljudi traži liječničku pomoć zbog konzumacije te droge.

Željko Petković iz Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH osvrnuo se na ključne trendove zloporabe droge u Republici Hrvatskoj.

„Imamo stabilan trend ovisnika na liječenju, brojke se kreću između 7 i 8 tisuća. Više od 80 posto su ovisnici opijatskog tipa. Broj novih ovisnika posebno opijatskog tipa se smanjuje, kao i broj ovisnika koji se liječi u terapijskim zajednicama“, istaknuo je Petković. Što se tiče adolescenata, prevladavaju ovisnici neopijatskog tipa, najviše konzumiraju marihuanu i psihoaktivne droge, odnosno amfetamin i ecstasy. Eksperimentiranje s psihoativnim sredstvima počinje u dobi od oko 16 godina. Prvo uzimanje heriona u prosjeku se javlja u dobi od 19 godina, a prvo intravenozno u 21. godini.

Petković je naglasio kako se ovisnik javlja na liječenja kad dođe u sukob s represivnim sustavom, sudstvom ili policijom.

„Hrvatska je iznad prosjeka po konzumiranju marihuane i novih psihoaktivnih droga, osobito kad pratimo populaciju u dobi od 15 do 16 godina“, rekao je Petković. Naglasio je kako je u Zagrebu tri puta povećana konzumacija kokaina u zadnjih pet godina.

„Cilj nam je one koji nisu klasični heroinski ovisnici što ranije privući u tretman da ne dođe do razvoja ovisnosti u pravom smislu. Rješenje je online intervencija i nadamo se da ćemo do kraja godine imati prvi automatski tretman intervencije“, rekao je Petković. Naglasio je kako raste broj zapljene droge, odnosno broj prekršaja. Spomenuo je istraživanja vezana za strukturu i dinamiku tržišta droga.

„Zadnje istraživanje koje je rađeno u kaznionicama u Glini i Lepoglavi, zatvoru u Zagrebu te među maloljetnicima u odgojnom zavodu u Turoplju dalo je zanimljive rezultate. Najčešća kaznena djela koji ovisnici čine su krađa, teška krađa i razbojništvo. Oko 74 posto ispitanika je izjavilo da kaznena djela čine pod utjecajem droge“, istaknuo je Petković.

Osvrnuo se i na novu Nacionalnu strategiju, čija je izrada započela početkom prošle godine.

„Radi se o jednom strateškom okviru koji će objediniti politiku vezano za drogu, alkohol, duhan i druga ovisnička ponašanja kao što su kocka, klađenje, internet“, dodao je Petković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni