U Zagrebu u 88. godini preminuo Branko Lustig

U Zagrebu u 88. godini preminuo Branko Lustig

(Foto: www.jff-zagreb.hr)

U Zagrebu je 14. studenoga 2019. u 88. godini preminuo Branko Lustig, istaknuti hrvatski filmski producent, koji je nagrađen dvjema filmskim nagradama ‘Oscar’ i to 1993. godine za film Schindlerova lista te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove.

Kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent sudjelovao je u više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova, npr. Limeni bubanj (Die Blechtrommel, 1979.) V. Schlöndorffa i Sofijin izbor (Sophie’s Choice, 1982.) A. J. Pakule.

Branko Lustig rođen je u Osijeku, 9. lipnja . 1932 godine. Zbog židvoskog porijekla  bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočen u zloglasnim koncentracijskiim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kada je oslobođen imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja 2019. godine, Lustig je proglašen počasnim građaninom te mu je uručena Povelja za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.

Predsjednik Franjo Tuđman ga 1994. godine odlikuje Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske, 2004. je proglašen počasnim građaninom Osijeka, 2008. postaje predsjednik Jewish Film Festivala u Zagrebu (danas Festival tolerancije – JFF Zagreb), a 2014. mu je dodijeljeno francusko Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti.

Branko Lustig počasni je doktorat Sveučilišta u Zagrebu primio u lipnju 2009. za umjetnička i producentska ostvarenja, kao i za dugogodišnje društveno djelovanje na dobrobit Hrvatske te promidžbu hrvatske kulture i umjetnosti. Time je postao 92. počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu.

Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji, počeo je radeći na filmovima kao što su Ne okreći se sine i Kozara, 1970-ih je radio na inozemnim koprodukcijama a taj rad i poznanstva omogućili su mu da 80-ih ode u Los Angeles.  Zapažen od američkih producenata, posebno u televizijskoj seriji Vjetrovi rata (The Winds of War, 1983.), otišao je u SAD, gdje je za televizijsku seriju Ratovi za drogu: priča Camarena (Drug Wars: The Camarena Story, 1990.) dobio nagradu Emmy.

Ubrzo je upoznao Stevena Spielberga s kojim je napravio film Schindlerova lista, osvojio Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu. Nakon Mirotvorca s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman počeo je raditi s Ridleyjem Scottom s kojim je, nakon osvojenog Oscara za Gladijatora, surađivao na filmovima Hannibal, Pad Crnog jastreba, Kraljevstvo nebesko, Dobra godina i Američki gangster.

Na snimanju posljednjeg filma došlo je do razlaza sa Scottom. Prije deset godina Lustig je odlučio vratiti se u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma. (B. Ja.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni