U Zagrebu se odbaci oko 20.000 božićnih drvaca

U Zagrebu se odbaci oko 20.000 božićnih drvaca

Radnici Zrinjevca će prikupljati božićna drvca narednih 12-ak dana / Sve više Zagrepčana odlučuje se na kupnju plastičnog bora ili drvca u tegli

Božićno vrijeme još uvijek traje i to sve do nedjelje Krštenja Gospodinovog, koja je prva nedjelja nakon blagdana Bogojavljanja ili Sveta tri kralja. To znači da ne bismo trebali žuriti s raskićevanjem božićnih drvaca u našim stanovima. Ipak, mnogi su Zagrepčani započeli s ubrzanim odbacivanjem božićnih drvaca već na blagdan Sveta tri kralja. Nažalost mnogi su svoja drvca ostavili na ulicama, daleko od kontenjera za smeće.  To je veliki problem za radnike zagrebačkog Zrinjevca, koji su već dugi niz godina zaduženi za odvoz odbačenih drvaca. Procjenjuje se da se godišnje u Zagrebu odloži  oko 20.000 božićnih drvaca, no radnici Zrinjevca prikupljaju i ona neprodana drvca s registriranih prodajnih mjesta Tržnica Zagreb. „Mi započinjemo s organiziranim prikupljanjem već oko Božića. Tada prikupljamo drvca koja se nisu uspjela prodati“, objasnio je Igor Toljan, voditelj podružnice Zrinjevac.

Drvce kao organsko gnojivo

bor_odbaceniZrinjevac organizirano prikuplja drvca od 1991. godine. „Sakupljalo se i prije, međutim tada se nisu drvca prerađivala u kompost. Od 1991. godine se sva drvca odvoze u kompostane gdje se prerađuju u organsko gnojivo, koje se koristi za zelene površine. Danas postoje dvije kompostane za preradu božićnih drvaca. Jedna je u Prudincu, a druga u Markuševcu. Mi uvijek apeliramo na građane da ne moraju sami odvoziti drvca, već da je dovoljno da ostave drvce na vidljivom mjestu. Najveći problemi s kojima se susreću naši radnici su vezana drvca s raznim sintetičkim materijalima i špagama. To uklanjanje otežava posao, jer drvce prije kompostiranja mora biti slobodno“, objašnjava Toljan. Radnici Zrinjevca će prikupljati božićna drvca narednih 12-ak dana.  Još se čeka završetak zimskih praznika i povratak Zagrepčana koji su na skijanju i još uvijek nisu raskitili svoja drvca.

Sve više se kupuju plastični borovi  

Problem s odlaganjem drvca ne muči one koji su se odlučili za kupovinu plastičnog bora ili drvca u tegli. U razgovoru s voditeljem podružnice Zrinjevac, saznajemo da se na takav potez svake godine odlučuje sve više Zagrepčana i Zagrepčanki. „Dosta naših sugrađana posljednjih godina kupuje drvca s korijenom u tegli, a veliki broj ljudi ima plastične borove. Tako da svake godine imamo sve manje drvaca za kompostiranje“, objašnjava Toljan.

Oni koji su kupili sadnice u teglama, možda već razmišljaju o presađivanju svojih sadnica na zelene provršine uz kuću ili vikendicu. Ima i onih koji sami žele započeti sa „pošumljavanjem“ javnih zelenih površina. „Radi se o ljudima koji nemaju vikendice i okućnice, a kupili su drvce u tegli te ga žele presaditi. Najčešće presađuju drvca bez da su kontaktirali stručne službe u gradu. Tako da mi apeliramo na one koji bi htjeli posaditi drvce na javnoj zelenoj površini, da prije toga obavezno kontaktiraju naše djeletnike u ispostavama po gradskim četvrtima. Naši će im djelatnici moći dati upute, savjete i pomoć pri sadnji, kako posađeno drvce ne bi nikome smetalo i kako bi bilo u funkciji“, zaključio je Toljan.

(V. Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni