U Zagrebu proslavljen rođendan japanskog cara Naruhita

U Zagrebu proslavljen rođendan japanskog cara Naruhita

U povodu rođendana japanskog cara Naruhita veleposlanstvo Japana sinoć je u zagrebačkom hotelu Westin upriličilo svečani prijam za visoke uzvanike.

Svečanost je izvedbom japanske i hrvatske himne uveličala sporanistica Mayumi Kamei.

U prigodnom govoru japanska veleposlanica Misako Kaji je svima zaželjela dobrodošlicu na proslavu rođendana japanskog cara, prvu u eri Reiwa.

„Željela bih izraziti najdublju zahvalnost ekselencijama tadašnjoj ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović-Burić, potpredsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru, gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, veleposlanicima te građanima Hrvatske koji su početkom svibnja došli u naše veleposlanstvo i upisali svoje čestitke u spomen knjigu. Počašćena sam što sam bila prvi veleposlanik Japana koji je u eri Reiwa primio vjerodajnicu od Njegovog veličanstva, koju sam potom predala predsjednici Republike Hrvatske”, istaknula je veleposlanica Kaji.

Veleposlanica je istaknula da su 2019. godine ostvarene čvrste pravne pretpostavke za napredak odnosa između Hrvatske i Japana koji dijele iste vrijednosti: ljudska prava, slobodu, vladavinu prava i tržišnu ekonomiju.

„Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja stupio je na snagu u rujnu. Nadalje, Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana stupio je na snagu u veljači, a Hrvatski sabor je ratificirao Sporazum o strateškom partnerstvu između EU-a i Japana zadnjeg dana zasjedanja u prosincu. Kroz Hrvatsku, tijekom njenog predsjedanja Vijećem EU-a ove godine, Japan želi surađivati s Europskom unijom na rješavanju međusobno isprepletenih globalnih izazova“, dodala je veleposlanica Kaji. Spomenula je i da će se od 24. srpnja do 6. rujna 2020. godine u Tokiju održati Olimpijske i Paraolimpijske igre te je hrvatskim sportašima zaželjela puno uspjeha na tim igrama.

Uputivši čestitke japanskom caru povodom rođendana, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da je ovo prva proslava njegovog rođendana u Hrvatskoj, ali je uvjeren da će se proslaviti još mnogo rođendana. Također je zaželio veleposlanici Kaji uspješan rad u Hrvatskoj.

„Hrvatski sabor, a uvjeren sam i ostale hrvatske institucije otvorene su za zajedničku suradnju, daljnje produbljivanje i osnaživanje odnosa s Japanom. Hrvatska i Japan su prijateljske zemlje koje dijele temeljne demokratske vrijednosti“, rekao je Jandroković. Podsjetio je da je u lipnju prošle godine na poziv predsjednika Zastupničkog doma japanskog parlamenta Tadamorija Oshime boravio u višednevnom posjetu Japanu, a tom prilikom u službenu audijenciju primili su ga car Nurahito i carica Misako koji su pokazali veliki interes za Hrvatsku.

„Osim političkih odnosa veliki potencijal za daljnju suradnju s Japanom je na području gospodarstva. U tom smislu treba pozdraviti povećanje robne razmjene“, rekao je Jandroković. Dodao je da jedan od perspektivnih područja gospodarske suradnje i turizam te je unazad nekoliko godina zabilježen stalan porast japanskih posjetitelja u Hrvatsku. Jandroković je uvjeren da će jačati i turistički interes hrvatskih građana za Japan, a kako je rekao nova prilika za to će biti Olimpijske i Paraolimpijske igre u ljeti u Tokiju.

Na svečanosti su mnogobrojni uzvanici imali priliku vidjeti proizvode 21 japanske tvrtke, demonstraciju rezanja tune te kušati japanske specijalitete.

Među japanskim pićima predstavljene su tri vrste viskija poznatog brenda Nikka koji u Hrvatsku uvozi i distribuira Badel.

„Nikka je u svijetu najprodavaniji japanski viski. Rađen je od raznih žitarica, ječma, slada, a u Hrvatskoj se prodaje samo u elitnim restoranima i hotelima“, rekao je za ZG-magazin brend ambasador Mario Majcen.

Ivana Vranješ