U Zagrebu porastao broj intervencija hitnih službi

U Zagrebu porastao broj intervencija hitnih službi

(Foto: Boris Jagačić)

U 2019. operativne snage civilne zaštite Grada Zagreba obavile su ukupno 17.091 intervenciju, dok je u prethodnoj 2018. obavljeno 14.912 intervencija, podaci su Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Ured je izradio Plan zaštite i spašavanja u slučaju nesreća koje uključuju opasne tvari, a njegovi predstavnici osvrnuli su se i na opasnosti korona virusa.

Lani je odrađeno ukupno 3971 vatrogasnih intervencija. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba obavila je 3092 intervencije (2018. obavljeno je 2544), a najčešće se radilo o tehničkim intervencijama. Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić ističe da je povećan broj vatrogasnih intervencija zabilježen 13. i 14. svibnja 2019. za vrijeme olujnog nevremena koje je zahvatilo Zagreb, a prosječno je na intervenciji sudjelovalo pet vatrogasaca.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba prošle je godine imao 13.018 intervencija hitne medicinske pomoći, dok je u 2018. zabilježena bilo 12.041 intervencija.

Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Zagreb u ovom periodu imala je 102 intervencije na području Medvednice i grada.

Predstavljen je i Vanjski plan zaštite i spašavanja u slučaju nesreća koje uključuju opasne tvari na području postrojenja u industrijskoj zoni Žitnjak. Planom su obuhvaćena postrojenja:

  • TE-TO Zagreb operatera HEP-Proizvodnja d.o.o.
  • Terminal Žitnjak operatera JANAF d.d.
  • UNP Zagreb operatera INA-Industrija nafte d.d.

Planom su utvrđene vrste opasnosti i moguće posljedice velike nesreće na ljude, materijalna dobra i okoliš izvan postrojenja. Utvrđeni su i preventivni postupci i mjere koje treba poduzeti kako bi se posljedice velike nesreće izvan područja postrojenja umanjile.

Plan je objavljen na web stranici www.zagreb.hr

Pripreme za korona virus

Kad je riječ o korona virusu, Ured za upravljanje u hitnim situacijama je u kontaktu s Ministarstvom zdravstva, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ vezano za praćenje širenja koronavirusa na našem području a sukladno Planu djelovanja civilne zaštite Grada Zagreba. (zg-magazin)