U Zagrebu počinje Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

U Zagrebu počinje Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

Šesti tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki 2016. od 9.do 15. svibnja upriličit će se nizom predavanja, okruglih stolova i upoznavanjima s bogatstvom hrvatske flore. Događanja za posjetitelje su besplatna ali uz prethodnu najavu, radnim danima od 9 do 12 sati na telefon 01/4898-070 odnosno e-mail: tjedanbotanickihvrtov@gmail.com

U organizaciji Prirodoslovno – matematičkog fakulteta (PMF), Hrvatskog botaničkog društva, Sekcije botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki te japanskog Veleposlanstva, u Zagrebu će se od 9.do 15. svibnja održati šesti Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki 2016. Aktivnosti će se upriličiti na više lokacija, a ponajprije u botaničkom vrtu PMF-a , Trg Marka Marulića 4 (ulaz iz Mihanovićeve ulice). Nizom predavanja, okruglih stolova, prigodnih igrokaza, likovnih radionica, kao i edukativnim šetnjama po dva zagrebačka vrta, građani će se upoznati s bogatstvom hrvatske flore.

Potporu su tjednu dali Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo poljoprivrede, a svečanost otvaranja održat će se u botaničkom vrtu »Fran Kušan« Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta Sveučilišta (FBF) u Zagrebu, u ponedjeljak u 14 sati, Schrottova 39 na Šalati, na 70. obljetnicu tog vrta. Prema riječima stručne suradnice Botaničkog vrta PMF-a, dr. sc. Sanje Kovačić sva su događanja za građane besplatna a predbilježbe valja uputiti radnim danima od 9 do 12 sati na telefon 01/ 4898 – 070 odnosno elektroničku poštu: tjedanbotanickihvrtova@gmail.com kao i na pojedinačne adrese botaničkih vrtova i arboretuma diljem u Hrvatske.

Zagreb broji dva botanička vrta

Dr.sc. Kovačić ističe kako valja znati, jer mnogi su u zabludi, da u Zagrebu postoje dva botanička vrta od kojih je jedan Botanički vrt biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) istodobno i spomenik kulture odnosno od 1971. i parkovne arhitekture dok je drugi je Botanički vrt ljekovitog bilja »Fran Kušan«, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FBF) koji je zakonom zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture još 1969.godine, a voditelj mu je dr. sc. Dario Kremer. Kako doznajemo u 18. odnosno 19. stoljeću započeo je uzgoj biljaka koje nisu ljekovite, a najvažnija je djelatnost tadašnjih botaničkih vrtova bila istraživanje srodstvenih odnosa među biljkama i imenovanje svake biljne vrste latinskim nazivom.

postanska_marka_mirisna_botanicki_vrrt

Mirisna poštanska marka izdana u povodu 125. obljetnice Botaničkog vrta PMF-a

Upravo će se s njima moći upoznati posjetitelji koji će pohoditi tjedan botaničkih vrtova. U Krapinsko – zagorskoj županiji primjerice, u Centru za prirodu Zagorje, Radoboj 34 a, održat će se »Dani orhideja«, a obilazit će se i Planinarsko – poučna staza »Putevima orhideja«, uključujući one samonikle i to uz stručno vodstvo. Predavanje će biti i na temu »Što to gmiže po zagorskim bregima«, a upriličit će se i likovne radionice te Škola u prirodi sa učenicima iz OŠ Ljudevita Gaja iz Krapine. Dolazak treba potvrditi na mail: info@zagorje-priroda.hr ili telefon 049/315 -060 odnosno mobitel 091/3293 356 (Dijana) ili Petra 099/4935 304.

Na Varaždin bregu u Jaccominijevom vrtu, Mali vrh 343, Gornji Kneginec 9. svibnja od 17 do 19 sati održat će se predavanje »Aromavrt« – Što? Zašto? Kako? Na mjestu kako kažu prepunog mirisa koje je još 1878. godine proglašeno »…zaštitnim područjem ljekovitog izvora Varaždinskih toplica«, najaviti se može na broj 091 /889 3761. U Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina u Makarskoj organizira se predavanje »Što sve trebam znati o jednom vrtu«. Učit će se prepoznavati bilje, prikupljati sjeme i pripremati herbarijski materijal uz spoznaje uzgoja biljaka u klijalištu – od sjemenke do biljke. U Kotišini će se poučavati o zaštićenim vrstama bilja(ka), govorit će se na kojim mjestima vole rasti, koje im je nadraže godišnje doba, s kojim se kukcima vole družiti….

Obznanit će predavači na edukativnoj radionici i kako to biljke služe u slikarstvu, koja je veza među njima, kako su inspirirale umjetnike odnosno na koji način mogu zamijeniti kist. Najave za događanja u Kotišini mogu se obaviti na kontakt broj 021/625 136 ili 099/ 2286 396 prof. Slavo Jakša. Javna ustanova »Park prirode Biokovo« obol manifestaciji botaničkih vrtova daje baš uoči 22. svibnja Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Drvodjeljska škola iz Karlovca svečanost botaničkih vrtova poduprijet će uprizorenjima izrade kućica za ptice i vrtnog namještaja iz drvenih trupaca, a jedna od edukativnih radionica bavit će se determinacijom četinjača po iglicama odnosno kritosjemenjača po listovima. Za trajanja tjedna botaničkih vrtova arboretum gimnazije Karlovac od 9. do 15. svibnja održat će izložbu »Zanimljive vrste drveća i grmlja botaničkog vrta Kraljevske realne gimnazije u Karlovcu«, od ponedjeljka do petka od 8 do 18 sati.

Iz školskih izvješća druge polovice 19.stoljeća u kojima se navode »… značajna zbivanja u botaničkom vrtu s popisom novih vrsta« predstavit će se rijetke i zanimljive vrste koje su krasile nekadašnji vrt. Izložba: »250 godina Karlovac« uprizorit će povijesni razvoj Gimnazije Karlovac s posebnim osvrtom na nastavna pomagala iz prirodoslovlja koji su dio kulturne baštine Hrvatske i u fundusu su biološkog i fizikalnog kabineta odnosno digitaliziranih školskih izvješća i nastavnih slika za biologiju. Radionica »Determiniraj vrste iz roda Rosa u arboretumu« poučit će određivanju vrsta divljih ruža s područja Velebita odnosno učenici gimnazije trebat će nacrtati morfologiju listova i građu cvjetova. Zagreb će u svojim botaničkim oazama u vrtu upriličiti stručna vodstva upoznavanja ljekovitog i drugog bilja uključujući i otrovno odnosno edukativne radionice od sjemena do biljke i dr.

S. Kratz