U Zagrebu otvorena Kuća hrvatske hrane “Crotaste”

U Zagrebu otvorena Kuća hrvatske hrane “Crotaste”

Marija Vučković je rekla da je sektor poljoprivredne i prehrambene industrije ranjiv te je pozvala građana da u skladu sa svojim mogućnostima kupe domaću hranu. Najavila je i mjere pomoći za proizvođače

Ivana Vranješ

Na zagrebačkom Europskom trgu danas je svečano otvorena Kuća hrvatske hrane “Crotaste”. U prodajno-promotivnom centru Zagrepčani i turisti moći će kupiti domaće proizvode s oznakom europske kvalitete. Među proizvodima su slavonski kulen, dalmatinski i istarski pršut jaja bez GMO-a, maslinovo ulje, šparoge i drugi vrhunski hrvatski proizvodi. U ponudi više od 220 proizvoda 100-ak OPG-ova iz 18 županija.

Kako je rečeno na otvorenju, programskom suradnjom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i Agro klastera d.o.o., uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Vukovarsko-srijemske županije pokrenuta je platforma za promociju i plasman hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić je rekao da se ovom platformom malim i srednjim proizvođačima iz cijele Hrvatske želi osigurati mjesto za promociju i prodaju proizvoda u samom centru Zagreba.

„Asortimane ćemo mijenjati i rotirati u skladu s dobom godine, ali i s ciljem kako bi svima dali priliku za plasman hrane u centru Zagreba”, izjavio je Dugalić. Dodao je da se želi kroz promociju domaćih proizvoda spojiti plava i zelena hrvatska.

Naglasio je da se na ovaj način u vrijeme neizvjesnosti uzrokovane koronavirusom barem malo želi pomoći domaćim proizvođačima.

Otvarajući Kuću hrvatske hrane “Crotaste” ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla da je sektor poljoprivredne i prehrambene industrije ranjiv.

„U teškim okolnostima zbog nepredviđene epidemije, zbog neslobode kretanja ljudi i roba hrvatski proizvođači i potrošači prepoznaju stratešku važnost te se okreću prema domaćoj proizvodnji”, istaknula je ministrica Vučković. Obećala je da će Ministarstvo pomoći raznim mjerama kako bi se jačala produktivnost, a s druge strane će promovirati vrijednosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje.

„Pozivam građane da u skladu sa svojim mogućnostima kupe domaću hranu. Sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj je ozbiljan, vrijedan. Proizvodi su kvalitetni, kao najmlađa članica Europske unije imamo proizvode s 28 oznaka izvornosti zemljopisnog porijekla”, istaknula je ministrica.

Otvorenju su nazočili brojni uzvanici među kojima i ministar obrane Mario Banožić te župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni