U Zagrebu otvorena besplatna škola nepušenja

U Zagrebu otvorena besplatna škola nepušenja

Škola ukupno traje tri mjeseca. Raspoređena je na dvanaest susreta, a za polaznike je najvažniji prvi tjedan

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh. Zbog pušenja će u tekućoj godini umrijeti stanovnika veličine gradova poput Makarske ili Poreča. Ponukana tom spoznajom, Zaklada „Hrvatska kuća disanja“ je u ponedjeljak, 4. veljače 2019. građanima otvorila vrata svoje besplatne škole nepušenja. Kroz edukaciju će polaznike naučiti kako odbaciti cigarete i započeti zdraviji život bez duhanskog dima.

Škola nepušenja program je u kojem se putem edukativno-psihoterapijskog pristupa, maloj grupi polaznika pomaže u odvikavanju od pušenja. Stručni tim sastavljen je od pulmologa, psihologa i psihijatra, a s polaznicima tijekom trajanja škole teorijski i praktično se radi na tome da odbace lošu naviku. Nakon završetka programa polaznike će se kontaktirati prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci.

Škola ukupno traje tri mjeseca. Raspoređena je na dvanaest susreta, a za polaznike je najvažniji prvi tjedan.

Grupe su otvorenog tipa, za njih nije potrebna uputnica, niti prethodno mišljenje liječnika. Besplatna je, ali polaznici moraju biti motivirani.

Svi zainteresirani građani koji žele postati polaznici “Škole nepušenja”, koja se održava na adresi Dukljaninova 3 u Zagrebu, mogu se prijaviti pozivom na broj telefona 01/455-02299.

Više informacija o projektu može se pronaći na mrežnoj stranici: www.hrvatskakucadisanja.hr. (zg-m)