U Zagrebu otvoren prvi Centar za digitalnu pismenost slijepih

U Zagrebu otvoren prvi Centar za digitalnu pismenost slijepih

Izaslanica Predsjednika RH i njegova savjetnica za ljudska prava Melita Mulić u utorak je otvorila prvi centar digitalne pismenosti za slijepe i slabovidne osobe u prostorijama Udruge slijepih Zagreb. Centar je otvoren u sklopu projekta ˝Mreža za sve˝.

»Digitalna pismenost će osigurati slijepim i slabovidnim osobama nove mogućnosti koje su prijašnjim generacijama bile uskraćene«, poručila je Mulić.

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković je naglasio da ovaj pristup i dostupnost informacija slijepim i slabovidnim osobama omogućava ravnopravno uključivanje u društveni, politički i poduzetnički svijet te da samostalnije pristupaju informacijama.

Predsjednik Udruge Branimir Šutalo istaknuo je kako je uz opismenjavanje brajevim pismom moderno doba pred slijepe i slabovidne osobe digitalnu pismenost postavilo kao temeljni preduvjet samostalnosti i potpunog uključivanja u život šire zajednice.

»Kako bi se taj preduvjet osigurao naša zajednica se susreće s ozbiljnim financijskim izazovom jer nužna informatička oprema košta do 25.000 kuna po korisniku«, istaknuo je zahvalivši pritom sponzorima – HEP grupi i dm-drogerie marktu Hrvatska koji su pomogli u opremanju informatičkog centra.

Inicijativu za otvaranjem ovog centra dao je dugogodišnji volonter Udruge Danijel Koletić, inače direktor agencije Apriori World. (Zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni