U Zagrebu otvoren centar u kojem će se provjeravati kvaliteta i sigurnost hrane

U Zagrebu otvoren centar u kojem će se provjeravati kvaliteta i sigurnost hrane

(Foto: NZJZ “Dr. Andrija Štampar)

Otvorenjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane u srijedu je okrunjen četverogodišnji projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt je vrijedan gotovo 90 milijuna kuna, a sufinancirala ga je Europska unija, preko Europskog fonda za regionalni razvoj. Centar predstavlja izniman iskorak za Republiku Hrvatsku te pokazuje jasnu viziju i usmjerenost ka utvrđivanju sigurnosti i kvalitete hrane, kao i utvrđivanju izvornosti, zemljopisnog porijekla i patvorenosti hrane te utjecaja na zdravlje potrošača. Svečanim otvorenjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane simbolično je obilježen i Dan Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo kojem su prisustvovali brojni uzvanici zaslužni za realizaciju ovog projekta.

Ravnatelj „Štampara“ prof. prim. dr. Branko Kolarić istaknuo je kako su djelatnici Zavoda  već su izradili brojne analize u sklopu ovoga projekta, među kojima je posebno istaknuo analizu tla, meda, maslinovog ulja te sira i mesa.

Otkrivanje patvorene hrane

„Ovaj je projekt izrazito važan za naše gospodarstvo i za naše proizvođače jer ćemo njime utvrditi sastav tla i kvalitetu njihovih proizvoda, što će uvelike olakšati cijeli proces proizvodnje našim OPG-ovima. Također, ovaj Centar omogućit će nam i da se dublje bavimo problemom patvorenosti hrane, zbog sve većeg tržišta i njegovih sve većih zahtjeva“, zaključio je Kolarić

„Centar će značajno unaprijediti analitičke i istraživačke kapacitete ovog vrijednog Zavoda te dati dostojnu infrastrukturu našim znanstvenicima“, istaknula je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković. Dodala je kako je Ministarstvo poljoprivrede skromno doprinijelo ostvarenju ovoga projekta financiranjem pripremnih aktivnosti u 2016. i 2017. godini.

Doprinos kvaliteti hrane koju konzumiramo

„Za nas u Ministarstvu ovo je vrlo važna infrastruktura koja itekako može unaprijediti naš rad na sigurnosti hrane, zdravlju i dobrobiti, promociji koncepta „jednog zdravlja“ – zdravlja biljaka, životinja i ljudi, deklariranju oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, ekološke poljoprivrede, naše nove oznake koja je notificirana od strane Komisije „Dokazana kvaliteta“ te drugih“, kazala je Vučković.

„Grad je dao svoj doprinos tako što je dao jamstva za Zavod, što mi je iznimno drago, a još mi je draže što ista nije bilo potrebe aktivirati jer je Zavod iz svojih prihoda vratio cijeli iznos. Veseli me što će ovaj projekt doprinijeti ne samo znanstveno-istraživačkim potencijalima, nego će imati itekako veliki doprinos za kvalitetu hrane koju konzumiramo“, prokomentirao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni