U Zagrebu održan prosvjed protiv obaveznih COVID potvrda

U Zagrebu održan prosvjed protiv obaveznih COVID potvrda

“Protivimo se uvođenju COVID potvrda. Smatramo da one pridonose diskriminaciji nas koji nismo cijepljeni, a i zdravi smo”, rekla je za ZG-magazin jedna od prosvjednica

Tekst i foto: Ivana Vranješ

Oko tisuću građana u nedjelju se okupilo na Trgu Francuske republike na mirnom prosvjedu pod nazivom „Bijeli tihi marš”, kojim su izrazili nezadovoljstvo uvođenjem obaveznih COVID potvrda.

Povorka prosvjednika je bez transparenata samo sa zastavama i lampionima u rukama prošetala središtem grada do Markova trga.

Jedna od prosvjednica, Ivanka Jurišić, Bijelom tihom maršu se priključila sa svojim prijateljima.

„Ovom prosvjedu smo se priključili, jer smo svi jedna Hrvatska. Isto mislimo i protivimo se uvođenju COVID potvrda. Smatramo da one pridonose diskriminaciji nas koji nismo cijepljeni, a i zdravi smo”, rekla je za ZG-magazin Jurišić. Uvjerena je će kako zbog velikog broja ljudi koji su došli na Bijeli tihi marš, ali i na subotnji prosvjed, vladajući shvatiti poruku kako je bolje da odustanu od uvođenja obveznih COVID potvrda.

“Cjepivo nije učinkovito”

„To nema smisla, jer znamo da su i cijepljeni pozitivni i prenose zarazu te razlog koji se navodi za uvođenje potvrda pada u vodu”, tvrdi Juršić. Poručila je da će rezultat uvođenja COVID potvrda biti poražavajući, jer se time virus neće zaustaviti. Što se tiče cijepljenja, rekla je kako je na svakom pojedincu da donese svoju odluku i u tom smislu poštuje slobodu izbora.

Paško Palić smatra kako nije dobar način da se COVID potvrdama prisiljava ljude na cijepljenje.

„To nije pravedno. COVID potvrde će od utorka jako utjecati na živote ljudi. Imam dijete i neću moći ići na roditeljske sastanke u školu. Neću moći ući ni u određene ustanove. Primjerice, da izvadim osobnu kartu ili u bolnicu, ako bude potrebno jer nemam COVID potvrdu, a ne želim se ni testirati”, istaknuo je Palić. Dodao je kako se očito pokazuje da cjepivo nije učinkovito, jer se zaražavaju i od koronavirusa umiru i cijepljene osobe.

Sloboda izbora

 Zagrepčanka Renata je rekla kako ne pristaje na ucijene samo zato što nije cijepljena. Smatra kako COVID potvrda nije dokaz da je netko zdrav.

Prosvjedu se priključio i Predrag koji je profesor u jednoj školi: „Ovdje sam danas zbog nepravde da podržim sve one koji žele biti ravnopravni, a to znači slobodu izbora. Bez obzira, žele li se cijepiti ili ne, zakon vrijedi u Hrvatskoj za sve”.

Naglasio je kako nije bitno pitanje je li on antivakser, nego kakvi su to propisi kojima bi se njemu kao necijepljenom zabranilo da dolazi u bolnicu ili drugdje, a pogotovo postavljali uvjeti za njegov posao u školi. Zapitao se tko je ta osoba koja će mu zabraniti da radi ako su djeca i roditelji zadovoljni njegovim radom, što su, kako je rekao – uvijek i bili.

Podsjetimo, od utorka se uvodi obveza pokazivanje EU COVID digitalnih potvrda prilikom ulaska u objekte državnih i javnih službe. Osobe koje ih nemaju moraju se prije dolaska testirati na koronavirus, što je izazvalo već nekoliko prosvjeda građana.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni