U Zagrebu održan međunarodni “Forum socijalne solidarnosti”

U Zagrebu održan međunarodni “Forum socijalne solidarnosti”

U prvom dijelu konferencije predstavljeni su EU program putem kojih se mogu financirati projekti za razvoj socijalne integracije i solidarnosti

U zagrebačkom hotelu Panorama 29. ožujka je održana međunarodna konferencija »Solid.Forum – Forum socijalne solidarnosti« koju su organizirali Grad Zagreb i Općina Centar Sarajevo (BiH).

Među približno 140 sudionika konferencije bili su predstavnici upravnih tijela Grada Zagreba, Općine Centar Sarajevo, organizacija civilnog društva te nacionalnih javnih tijela. Cilj Projekta je razmjena iskustava i razvoj zajedničkih inicijativa za povećanje solidarnosti i socijalne integracije između dionika iz Sarajeva i Zagreba.

U prvom dijelu konferencije predstavljeni su različiti programi i politike Europske unije koji postavljaju temelj za definiranje lokalnih zajedničkih inicijativa te putem kojih se mogu financirati projekti za razvoj socijalne integracije i solidarnosti. Također su predstavljeni i strateški dokumenti na razini Europske unije, na lokalnoj i nacionalnoj razini u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj te na razini gradova Zagreba i Sarajeva koji ukazuju na potrebe za razvojem novih programa, projekata, usluga u ovom području.

Sudionicima konferencije su se obratili Karolina Karačić, predsjedavajuća Vijeća Općine Centar te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, kao izaslanica gradonačelnika Milana Bandića.

Izlaganja su održali predstavnici Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalne kontakt točke programa Europa za građane, Općine Centar Sarajevo (BiH) te gradskih ureda Grada Zagreba: Ureda za programe i projekte Europske unije, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskog ureda za zdravstvo, Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava i Gradskog ureda za obrazovanje.

U drugom dijelu konferencije održana je interaktivna radionica svih sudionika tijekom koje su se razvijali projektni koncepti za lokalne, prekogranične i međunarodne projekte, a koji su utemeljeni na strateškim dokumentima i imaju potencijal za financiranje iz donatorskih programa predstavljenih u prvom dijelu konferencije.

Projekt je odobren za financiranje temeljem natječaja Europske komisije, Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu pod nazivom Demokratski angažman i sudjelovanje u građanskim inicijativama, objavljenog u sklopu programa Europa za građane (2014.-2020.) Projekt se financira u iznosu od 12.095 eura bespovratnih sredstava.

U okviru projekta, 79 sudionika iz Općine Centar Sarajevo posjetili su Zagreb. Prvog dana posjete, 28. ožujka 2019. godine za sudionike iz Općine Centar Sarajevo održan je prijem u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER, Av Dubrovnik 15 gdje su održani prigodni pozdravi od strane predstavnika Općine Centar Sarajevo te Grada Zagreba, a potom upoznavanje s radom Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER, kojeg je predstavio gospodin Marko Helfrih, pomoćnik direktora ZICER-a.

Potom su predstavnici Općine Centar Sarajevo obišli Pučko otvoreno učilište, Ustanovu Mali dom Zagreb, Zakladu Zajednički put te Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Udrugu Hrabri telefon kako bi se pobliže upoznali s njihovim radom. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni