U Zagrebu obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

U Zagrebu obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obilježen je u petak navečer diljem Hrvatske, paljenjem svijeća i lampaša. Pod motom »I reći ću vam jednu stvar – zapamtite Vukovar!«, svečani program održan je i u Zagrebu, kod križanja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, a građani su i na mnogim drugim punktovima zapalili svijeće.

Podsjetimo, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se odlukom Hrvatskoga sabora u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane slomljena obrana grada Vukovara. Prema podatcima Opće bolnice Vukovar do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 5000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i drugih građana nesrpske nacionalnosti.

Program ispred Kocertne dovrane Vatroslava Lisinskog organizirao je Klub veterana 148. brigade HV-a i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Vukovarsko svjetlo mira u naš grad donio je dragovoljac Domovinskog rata Petar Janjić – Tromblon, a paljenju lampaša su uz državne i gradske dužnosnike prisustvovali i učenici OŠ Savski Gaj te Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Posted by Siget on 17. studenoga 2017

Počast žrtvama došao je odati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Minutom šutnje, molitvom te puštanjem 200 bijelih balona okupljeni su se simbolično prisjetili 200 ubijenih i ekshumiranih žrtava iz masovne grobnice na Ovčari.

»Puno je stratišta napravila srbočetnička vojska i velikosrpska agresija, a nama je ostalo jedino da se to nikada ne zaboravi«, poručio je pak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zapalio svijeću u spomen na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Park dubravskih branitelja, Dubrava

Posted by Ivana Smetko on 17. studenoga 2017

Državni vrh danas se uputio u Vukovar gdje se održava središnja svečanost u spomen stradalih. (zg-maazin)