U Zagrebu nestašica ventilatora i klima uređaja

U Zagrebu nestašica ventilatora i klima uređaja

Oni kojima ovih dana klima uređaj neumorno radi moraju povesti računa da redovito čiste filtere koji u drugom slučaju mogu u prostor ispuhivati zaostale mikroorganizme koji mogu uzrokovati respiratorne bolesti počevši od astme nadalje

Za nesnosnih vrućina koje su već neko vrijeme i doslovno na Jadranu zapalile Hrvatsku, više posla čini se i od liječnika, ovih dana imaju trgovci klima uređajima i njihovi serviseri. Potonji su nemalo traženi kod onih zaboravnih koji spasonosna „hladila“ nisu na vrijeme provjerili i servisirali ih prije ljeta. To znači očistili filtere, provjerili elektroniku, radi li „namještanje“ temperature, ima li uređaj plina, izbacuje li pravovaljano vodu, na koji način ispuhuje zrak i dr. Ako im se učini kako to nije problem jer, pronaći će način za rashlađivanjem uz kakav ventilator – prevarili su se! Otkako se nad Hrvatskom nadvio saharski zračni sustav, u Zagrebu su ventilatori razgrabljeni! Nema ih ni za lijek.

Uvjerili smo se u to posjetivši i nazivajući velike trgovačke lance počevši od Lidla, Super Konzuma na Črnomercu, u Dubcu, Avenijii Grada Vukovara, na Žitnjaku, Trešnjevačkom trgu i drugim gradskim kvartovima. Kako potonji, rekli su nam tamošnji djelatnici nije „super“ a ni Konzum Maxi, u pravilu robu poput ventilatora tek ponekad dobiju. Ona tri koja su im bila (pri)stigla, trgovci nisu uspjeli ni staviti na policu jer su bili razgrabljeni. I trgovine kućanskim aparatima gotovo jednoglasno odgovaraju kako „ … ventilatora više nemaju, ali čekaju novu robu “. O tome kada će ona stići točno ne znaju. Ako pak spas za stolnim hladilom ili onim samostojećim domišljato pokušate potražiti u prodavaonicama s rasvjetnim tijelima, tamo se , ako imate sreće, može nabaviti tek stropni ventilator kojeg mora ugraditi električar. Slična je priča i s klima uređajima kojih također po trgovinama gotovo nema.

ventilator

Raspitajte se za servis i dijelove

Ako pak uspijete nabasati na neku u kojoj je zaostao takav rashladni „spas“ , povedite računa i dobro se raspitajte koju marku kupujete, ima li za nju servisa, dijelova… Događa se da se na tržištu pojave neke linije takvih proizvoda u malim količinama pa ukoliko dođe do problema ili kvara više nema dijelova ili im nabavka i „ruke“ servisera koštaju približno novoj. Valja provjeriti i kako funkcioniraju servisi , gdje su locirani i otkud dolaze serviseri. Može se naime dogoditi da serviser određene linije klime nije u Zagrebu već primjerice u Karlovcu. Tako se u prosjeku njihova startna osnova za izlazak na teren sa početnih sto kuna penje na gotovo dvjesto, samo za dolazak.

Valja potom konstatirati i kvar pa se svota opet povisuje. Odlučite li se za novi klima uređaj računajte da će i montaža koštati više od tisuću kuna. Ako pak imate nadžbuknu montažu klime računajte na plaćanje ugrađenog materijala, spajanje klime na izvor električne mreže odnosno odvodnju kondenzatora, proboj rupa i dr. U cijenu ne ulazi žbukanje, štemanje, a potonje po dužnom metru primjerice betona iznosi oko 125 kn, siporeksa 50, cigle 62, bloketa 100 kuna.

Nisu uračunati ni troškovi potreba auto dizalica, skele, dodatnih proboja rupa za povezivanje jedinica klima uređaja koje po jednoj koštaju od pedeset do sto kuna. Na otocima se troškovi penju za cijenu povratne trajektne karte pa sve tek spomenuto valja imati na umu. Ako vam padne na pamet nabavka polovne klime od znanca, „fuš“ majstora koji tvrdi kako ima polovni uređaj koji dobro radi, odustanite od toga, savjetuju stručnjaci, jer kupujete „mačka u vreći“. Radije pronađite neki jednostavan način rashlađivanja (tuširanje hladnom vodom, ali ne da izazove temperaturni šok), a od „klime“ odustanite dok na zidu ne bude zaživjela nova sa svim provjerenim informacijama. To više jer i ona kupljena u trgovini neće biti apsolutni jamac, ali imat ćete račun i mogućnost žalbe. U drugom slučaju, bez računa čak ni to.

Oni kojima ovih dana klima uređaj neumorno radi moraju povesti računa da redovito čiste filtere koji u drugom slučaju mogu u prostor ispuhivati zaostale mikroorganizme koji mogu uzrokovati respiratorne bolesti počevši od astme nadalje.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni