„U Zagrebu neće biti spalionice otpada!“

„U Zagrebu neće biti spalionice otpada!“

Bandić je opovrgnuo tvrdnje da se generalno odustaje od spalionice otpada, ali je napomenuo kako će inzistirati da se lokacija za nju pronađe negdje u regiji, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, dok je lokaciju na kojoj bi se gradio Centar za gospodarenje otpadom predvidio u Resniku

Boris Jagačić

„Ja sam to skinuo, neće biti spalionice otpada u gradu Zagrebu! Da mislim da je dobro rješenje imati spalionicu na području grada, ja bih to predložio, ali bio bih hulja da sam prije izbora predlagao jedno, a sada išao organizirati referendum po tom istom pitanju“, poručio je gradonačelnik Milan Bandića na današnjoj tematskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine.  Tema je bila vrlo aktualna: –  gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu . Osobito nakon što je od jučer Čistoća, poštujući rješenje Inspekcije zaštite okoliša, prestala s odvoženjem glomaznog otpada.

“Ne možemo se baviti s onim što će biti za 20 godina. Vi govorite o optimalnim, a ja o realnim rješenjima. Nema šanse da realiziramo ovu vašu varijantu“” rekao je gradonačelnik, dodavši kako prijedlozi Ferdeljijevi prijedlozi nisu realni, dok je preporuku o sazivanju referenduma nazvao – “bedastoćom”

bandic_okolis_odbor

Bandić je opovrgnuo tvrdnje da se generalno odustaje od spalionice otpada, ali je napomenuo kako će inzistirati da se lokacija za nju pronađe negdje u regiji, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, dok je lokaciju na kojoj bi se gradio Centar za gospodarenje otpadom – CGO- (u kojem bi se mehanički i biološki obrađivao otpad) predvidio u Resniku.  „CGO mora biti gotov do 2015., a na odlagalištu Jakuševec se nakon 2018. više ne smije ostaviti ni šibica“, odlučan je Bandić.

Pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić podsjetila je da je Zagrebačka županija 2008. godine jednostrano raskinula sporazum o gradnji zajedničke spalionice otpada te se Dumovečki lug pokazao kao najbolja lokacija.

Bandić: Već znam da će me čekati transparenti

„Dumovečki lug je bila dobra lokacija, ali je zaboravimo“, odvratio je Bandić, dodajući kako je sada ključno pitanje što će reći stanovnici Resnika i Ivanje Reke.  Gradonačelnik je rekao kako već idući tjedan očekuje predstavnike udruga s transparentima u Resniku i Ivanjoj Reki te da zna tko stoji iza ih udruga. Rekao je da će nakon natpisa o tome kako je „pokrao 40 milijuna eura“ kakvi su se pojavili uoči izbora, preživjeti i transparente o tome da će „zagaditi ljude u Resniku.“

Mikulic_okolisS obzirom da su na sjednicu su dostavljeni opsežni materijali Gradskog ureda za  energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj koji kao lokaciju za CGO predviđaju Dumovečki lug, predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) ocijenio  je kako je ta „hrpa materijala“ – „beskorisna“. „Krećemo li onda ka ponovnom postupku?“, upitao je Mikulić na što mu je Bandić odgovorio potvrdno.

Član Odbora Vladimir Ferdelji istaknuo je kako se unaprijed zna da će stanovnici Resnika biti protiv gradnje Centra. „Potreban nam je referendum o tome, i to na razini grada, a lokalno stanovništvo treba potpuno obeštetiti jer takvo postrojenje u blizini značajno umanjuje vrijednost njihovih nekretnina“, ukazao je Ferdelji.  Istaknuo je da će čak i unatoč kvalitetnoj sanaciji odlagališta pitanje propusnosti Jakuševca ponovno, za 30-ak godina postati vruć krumpir.  Jakuševec je iznad vodocrpilišta iz kojeg Zagreb crpi pitku vodu, pa će to opet ostati pitanje kojim će se morati baviti idući naraštaji. Objasnio je kako se mehaničkom obradom otpada godišnja količina zagrebačkog otpada smanjuje s 350 na 80 tisuća tona. A i taj otpad mora negdje završiti. „Zašto na Jakuševcu odmah ne predvidimo i spalionicu? Moguće je da se Zagreb grije na vlastiti otpad, čime bismo od velikog problema napravili veliku korist“, rekao je Vladimir Ferdelji, pozivajući da se problem trajno riješi.

Gradonačelnik Bandić je na to odgovorio kako se moraju iznaći rješenja za sada. „Ne možemo se baviti s onim što će biti za 20 godina. Vi govorite o optimalnim, a ja o realnim rješenjima. Nema šanse da realiziramo ovu vašu varijantu“, rekao je gradonačelnik, dodavši kako prijedlozi Ferdeljijevi prijedlozi nisu realni, dok je preporuku o sazivanju referenduma nazvao – „bedastoćom“. „Da nadglasavamo Resnik, Ivanju Reku i Jakuševec?“, retorički je upitao. Poručio je kako nudi realan prijedlog te ako netko ima bolji, neka ga iznese.

Odvoz otpada će se plaćati po količini

Članica Odbora Martina Jović (SDP) ukazala je kako je i Resnički rukavac u vodocrpilišnoj zoni na što je gradonačelnik odgovorio kako to nije točno, ali da će se tamo ionako sve „ispeglati kao na tacni“, pa neće biti nikakvih problema.  Vladimir Ferdelji je pak izrazio sumnju da će Ministarstvo zaštite okoliša i Vlada, pogotovo sa sadašnjim stanjem državnog proračuna, realizirati zajedničku regionalnu spalionicu do 2018. godine.  Podsjetio je da Ministarstvo još od 1993. nije napravilo odlagalište opasnog otpada već ga i dalje izvozimo, što skupo plaćamo. Ocijenio je kako bi to bilo teško čak i da radovi danas počnu.

smece_jakGradonačelnik se, međutim, nije dao: „Opasni otpad i dalje izvozimo jer to nekome odgovara, netko na tome dobro zarađuje. A što se tiče Ministarstva i Vlade, pa imajte malo povjerenja u te ljude. Ja nisam skeptičan. Uostalom mi imamo puno više posla za napraviti od njih.“

Ferdelji je zaključio kako se u Hrvatskoj razvila loša praksa po kojoj dobiju izbore, izgleda, odmah dobivaju i monopol na pamet. „Mi ne idemo a priori protiv niti jednog rješenja, ali moramo za svako od njih čuti argumente. I moramo imati alternativno rješenje za zajedničku spalionicu, ako takav projekt ne uspije“, zaključio je.

Bandić je odgovorio kako je još gori običaj u Hrvata da imamo onih koji sve znaju – sveznadara. „Vaše dileme, trileme i dr. stavite u zaključke sjednice i moji će vam suradnici dati odgovore na sve“, odgovorio je.

Ujedno je najavio kako će se količina otpada smanjiti kada se uvede naplata odvoza po količini.

Iako se rasprava zahuktala, sjednica nije završena u utorak, ali su već u raspravi dani izrečeni smjerovi u kojima će ići zaključci. Od Grada će se tražiti jasniji rokovi provedbe projekata, pojašnjenje financijskih stavki i preciziranje proceduralnih pitanja. Predsjedavajući Andrija Mikulić apelirao je na sve članove Odbora da kad jednom podrže određeno rješenje da ga nastave podržavati i u javnosti, jer joj se mora odaslati jasna poruka da je to najbolje rješenje, a ne da netko poslije „solira“ u medijima. Gradonačelnik mu je na tome zahvalio, uz napomenu da će on na to pozvati sve zastupnike Gradske skupštine.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni