U Zagrebu moguće širenje epidemije ospica

U Zagrebu moguće širenje epidemije ospica

Ospice su visoko zarazna virusna bolest koja se javlja unutar dva tjedna od izvora zaraze, a jedan inficirani može zaraziti do petnaest osoba. U Zagrebu su zabilježene kod nekolicine obitelji (necijepljeni članovi), a popraćene su prvotnim simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, mijalgijom, bolovima u grlu. Kasnije se javlja osip u usnoj šupljini, na glavi, iza ušiju i po tijelu. Bolest se liječi simptomatski i ako se ne jave komplikacije prolazi za desetak dana

Nakon što je ZG-magazin pisao o mogućoj epidemiji ospica importiranoj iz Slovenije, potvrdu širenja te zarazne bolesti u Hrvatskoj dala nam je epidemiologinja dr. Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu. Otkriva kako su ospice zasada registrirane kod nekoliko zagrebačkih obitelji od čega su tri člana jedne od njih neprocijepljena. Iako se to čini bezazlenom brojkom, problem je što su ospice izrazito zarazne. Bolest je to čiji se prvi znaci registriraju unutar deset do dvanaest dana od „susreta“ s inficiranim, a jedan zaraženi, ističe liječnica, inficira do petnaest osoba!

Kako se zbog blagdanslog razdoblja očekuju veća frenkventnost i putovanja ljudi (skijanje) moguće je širenje bolesti. O tome zašto unazad nekog vremena „dječje bolesti“ opet uzimaju maha epidemiologinja objašnjava tzv. džepovima neprocijepljenosti jer u svijetu jačaju antivakcinalni pokreti. Protiv te dijagnoze koja je evidentirana i u drugim europskim zemljama cijepe se djeca starosti do godine dana, kao i djeca odnosno ona pred polazak u školu. Osobe koje su ih preboljele imaju doživotnu zaštitu. Virus ospica započinje povišenom tjelesnom temperaturom s mijalgijom, suhim kašljem (poput laveža psa), upalom očne spojnice, bolom u grlu, iscjetkom iz nosa…

Nekoliko faza bolesti

Bolest se očituje u nekoliko faza pa se nakon prvih simptoma, u usnoj šupljini javljaju ospice poznate i kao Koplikove pjege koje nalikuju sitnim zrncima pijeska okruženim crvenim obrubima. Potom se kaže epidemiologinja širi osip prvo na glavi, iza ušiju, po licu i dalje tijelom. Pjegast je, sitnocrven i može biti popraćen visokom vrućicom, kasnije svrbi i nalikuje crvenim kvržicama (može i krvariti). Ospice se liječe simptomatski (skidanje temperature), mirovanjem od sedam do deset dana, čajevima. Ako se tijekom bolesti jave grčevi, produktivni kašalj, bol u uhu i drugo, moguće su komplikacije bolesti.

Kako doznajemo, vijest o mogućem slovenskom ishodištu epidemije Hrvatskom je zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) dojavio Europski sustav ranog uzbunjivanja (EWRS) odnosno Centar za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje Slovenije. Pojavu te zaraze Slovenci su zabilježili na Međunarodnoj izložbi pasa u Novoj Gorici održanoj 8. i 9. studenog. Na njoj su sudjelovali predstavnici iz 27 europskih zemalja pa je mogućnost širenja zaraze ospicama veća. HZJZ liječnike primarne zdravstvene zaštite zato upozorava da kod prijema svojih pacijenata obrate pozornost i na simptomatologiju spomenute zaraze.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni