U Zagrebu (ipak) neće biti spalionice otpada

U Zagrebu (ipak) neće biti spalionice otpada

Pitanje tehnologije, kapaciteta i financiranja rješavanja otpada definirat će se u partnerstvu s ministarstvom. Ministar Dobrović napominje da su papir i plastika jedini materijal koji gori, a ujedno su i najvredniji materijal za reciklažu

Uz konsenzus s građanima i uz konzultaciju struke, Grad Zagreb će u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode iznaći optimalno rješenje cjelovitoga gospodarenja otpadom – zajednička je to poruka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića poslana javnosti na konferenciji za novinare sazvane u četvrtak u Gradskoj upravi. Na konferenciji je rečeno kako se definitivno odustaje od gradnje spalionice otpada u Zagrebu.

Konferencija je sazvana nakon prvog sastanka zajedničke Radne skupine za Akcijski plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba. Bio je to i prvi posjet resornog ministra Gradu Zagrebu što je posebno naglasio gradonačelnik Bandić rekavši da s prethodnom Vladom nije bilo ovakvih radnih i partnerskih odnosa i sastanaka.

Prema riječima ministra Dobrovića, problem gospodarenja otpadom u Zagrebu svakako je i problem Hrvatske.

»Zagreb već provodi neke potrebne mjere što se vidi i po smanjenim količinama otpada na odlagalištu Jakuševec, no zajednički cilj je ubrzati cijeli proces. To neće biti teško«, zaključio je ministar Dobrović dodavši kako je uz edukaciju i dobru volju potrebna odlučnost da se nešto mijenja, a u slučaju Zagreba toga ne nedostaje. Nova politika zaštite okoliša mora biti integralna – zaključio je.

Pitanje tehnologije, kapaciteta i financiranja rješavanja otpada definirat će se u partnerstvu s ministarstvom, a na pitanje novinara o tome hoće li se graditi spalionica otpada u Zagrebu, ministar je odgovorio kako su papir i plastika jedini materijal koji gori, a ujedno su i najvredniji materijal za reciklažu.

»Kad postignemo visok stupanj reciklaže, neće biti potrebe spaljivanja te materije. Jer spaljivanjem se materija uništava i tu onda nema cirkularne ekonomije«, kazao je Dobrović.

»Spalionice danas više nisu `in´«, nadovezao se gradonačelnik Bandić podsjetivši da je to bila moderna tehnologija prije 30 godina. »Nećemo ići na tehnologiju koju su drugi počeli primjenjivati prije 30 godina. Zagreb će imati najkvalitetnije i najefikasnije rješenje na zadovoljstvo struke i građana i u rokovima koje zadaje hrvatska i europska regulativa«, poručio je gradonačelnik.

On je najavio najavio zonski odvoz otpada do početka sljedećeg mjeseca te smanjivanje cijene odvoza otpada za one koji će to zaslužiti kućnim kompostiranjem, recikliranjem i smanjivanjem količina otpada iz kućanstava.

»Dio akcijskog plana već imamo, sve je gotovo tempirano, a što se tiče mjera, iskoristiti ćemo neke dobre prakse u Europi«, rekla je zagrebačka pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, ujedno i članica Radne skupine pozvavši građane na suradnju i zajedničko podizanje svijesti o ekologiji i zaštiti okoliša, jer samo zajedno s njima može se puno toga napraviti i postići krajnji cilj, a to je puno veći postotak odvajanja otpada koji će biti nagrađen manjom cijenom usluga prikupljanja i odvoza.

Radna skupina radit će na Akcijskom planu gospodarenja otpadom Grada Zagreba s rokom dovršetka 15. lipnja te na definiranju konkretnih mjera. Sve to uz tjednu koordinaciju i čekiranje postignuća.

Pomoćnica ministra Lidija Runko Luttenberger naglasila je da sada slijedi snimanje stanja i raspoloživih resursa, a onda i definiranje daljnjih koraka. Dodala je, također, da se stanje u Zagrebu podudara sa stanjem gotovosti Plana gospodarenja otpadom na nivou Republike Hrvatske. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni