U Zagrebu će tijekom blagdana svijetliti čak 750 tisuća lampica

U Zagrebu će tijekom blagdana svijetliti čak 750 tisuća lampica

Kao i ranijih godina, naglasak je stavljen na kićenje glavnoga trga s pripadajućim ulicama, a prigodna dekoracija bit će postavljena i na pročelja značajnijih zagrebačkih zgrada

Zagreb će u blagdanskom ozračju zablistati u subotu, 28. studenoga, kada će, šesnaestu godinu zaredom, u organizaciji Grada i Nadbiskupije zagrebačke biti zapaljena prva svijeća na adventskom vijencu oko Manduševca.

Toga će trenutka tisućama lampica zasjati i Zrinjevac, a u gradu će tijekom blagdana svijetliti čak 750 tisuća lampica, sastavnica dekorativnih elemenata kao što su svjetleći nizovi, zvona, lusteri, kugle i već poznata srca. Prema programu božićnog i novogodišnjeg uređenja Zagreba, za tu se prigodu koriste visoko učinkoviti led izvori svjetla, odnosno lampice velike trajnosti i niske potrošnje energije.

Kao i ranijih godina, naglasak je stavljen na kićenje glavnoga trga s pripadajućim ulicama, a prigodna dekoracija bit će postavljena i na pročelja značajnijih zagrebačkih zgrada: zgrade Gradske uprave, Gradske knjižnice, Umjetničkog paviljona, Zagrebačku katedralu, Doma HDLU, te na knjižnicu i muzej u centru Sesveta kao i na Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog.

Program božićnog i novogodišnjeg uređenja 2015./2016. u odnosu na prošlogodišnji u jednom dijelu sadrži novu dekoraciju. Nova dekoracija u obliku stiliziranih svjetlećih borova će se postaviti oko stupova javne rasvjete na Trgu bana Josipa Jelačića, dok će se dekoracija u obliku svjetlećih kugli i prizmi postaviti na božićna drvca u svim središtima gradskih četvrti te na božićna drvca na Trgu Sv. Marka, Kvaternikovom trgu, Terminalu Dubec i Podsusedskom trgu.

Postava dekoracije je započela 3. studenoga postavljanjem ukrasnih elemenata u stiliziranom obliku „dvostrukog zvona“ na stupove javne rasvjete u podsljemenskoj zoni – Markuševec te se nastavila na drugim lokacijama od prema centru grada.

Po uzoru na Beč postavljaju se crvene kugle promjera 100 i 150cm i crvena srca veličine 2x2m. Drveće se ukrašava s bijelim, odnosno plavim LED diodama. Prije tri godine uvelo se i postavljanje svjetlećih led zavjesa crven-bijeli-plavi u boji Hrvatske zastave u samom središtu grada, a uzor je ovaj put bio grad Rim. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni