U Zagrebu bez struje ostalo 70.000 korisnika

U Zagrebu bez struje ostalo 70.000 korisnika

Zbog sigurnosnih razloga NE Krško stavljena izvan pogona

Radnici Hrvatske elektroprivrede uspjeli su jučer do 22 sata vratiti opskrbu električnom energijom za oko 85 % korisnika mreže u Sisačko–moslavačkoj županiji. U okolici Siska bez napajanja je tijekom noći bilo oko 200 korisnika mreže dok je u okolici Petrinje i samom gradu bez napajanja bilo oko 5000 korisnika mreže. Još sinoć je na području Petrinje uključena sva javna rasvjeta. U Zagrebu i okolici je bez napajanja oko 100 korisnika mreže, javljaju iz HEP-a.

»Nakon najsnažnijeg jučerašnjeg potresa bez napajanja bilo ostalo više od 150 tisuća korisnika: oko 50 tisuća korisnika mreže na području Sisačko-moslavačke županije, 32 tisuće na području Velike Gorice te oko 70 tisuća korisnika na području grada Zagreba«, navodi se u priopćenju.

Tijekom današnjeg dana nastavlja se sanacija kvarova na području Sisačko–moslavačke županije, u čemu će pomoći dodatne ekipe iz okolnih HEP-ovih distribucijskih područja.

U HEP-u navode kako još uvijek nije moguće procijeniti ukupnu štetu. Učestali naknadni potresi dovode do novih lokalnih prekida napajanja i potrebe za dodatnim intervencijama, koje se odvijaju u vrlo složenim uvjetima jer je pristup energetskim objektima otežan. Treba napomenuti da je napajanje dijelova elektroenergetskog sustava osigurano privremenim rješenjima s ciljem normalizacije opskrbe za krajnje potrošače, a kompletna sanacija i obnova oštećenih dijelova sustava će se odvijati u narednom razdoblju kada okolnosti to dopuste.

Automatska obustava rada

Radi vlastite sigurnosti te da bi se uključenja napona uspješno provela mole građane da ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama. Također pozivaju građane da radi vlastite sigurnosti u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

Iz HEP-a poručuju da su sve dežurne službe nakon danonoćnog rada na terenu te i danas danas nastavljaju s intervencijama s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom.

U vrijeme potresa Termoelektrana-toplana Sisak nije bila u pogonu. Pregledom postrojenja uočena su oštećenja, koja će se otkloniti prije puštanja u rad. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Elektrana-toplana Zagreb koja toplinskom energijom opskrbljuje kupce u zapadnom dijelu Zagreba vraćena je u pogon jučer poslijepodne. Nuklearna elektrana Krško je stavljena izvan pogona jer je zbog potresa došlo do automatske obustave rada, u skladu sa sigurnosnim protokolima. Prema zadnjim informcijama iz Krškog u tijeku su preventivni pregledi njenih struktura, sustava i opreme. Javnost će biti obaviještena o priključenju na elektroenergetsku mrežu.

NE Krško

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni