U Zagrebu 448 obitelji s njegovateljskim statusom, ali bez prava na socijalnu skrb

U Zagrebu 448 obitelji s njegovateljskim statusom, ali bez prava na socijalnu skrb

Bandić je najavio izmjene postojeće Odluke o socijalnoj skrbi

Humanitarnom pomoći potrebitoj zagrebačkoj obitelji Lendl, danas je u organizaciji Grada Zagreba u suradnji s Crvenim križem Grada obilježen Svjetski dan humanosti što su ga 2008. proglasili Ujedinjeni narodi s ciljem jačanja svijesti o važnosti humanitarnih aktivnosti.

Gradonačelnik je posjetio samohranu majku s dvije kćeri od kojih je jedna 100 postotni invalid i uz to boluje od više teških bolesti, a druga je studentica, te napomenuo da u Zagrebu živi 448 obitelji sa sličnim problemima. Naime, riječ je o obiteljima s njegovateljskim statusom koje zbog trenutnih propisa ne mogu ostvarivati ostala prava u sustavu socijalne skrbi.

Gradonačelnik je najavio da će Grad pomoći obitelji u podmirivanju dugova na ime režija, te da će majka – njegovateljica imati pravo na besplatni gradski prijevoz. Najavio je, također, analizu socijalnog statusa svih njegovateljskih obitelji u Zagrebu kako bi se onima koji su u teškoj situaciji izišlo u susret na najbolji mogući način.

„Ovo su situacije u kojima čovjek mora biti dostojanstven i human”, zaključio je gradonačelnik najavivši da će već na jesen predložiti izmjene postojeće Odluke o socijalnoj skrbi kojima bi se osiguralo ostvarivanje prava na razini grada upravo najranjivijim skupinama sugrađana.

Potrebite zagrebačke obitelji imaju pomoć i od Caritasa koji je uz pomoć dobrih ljudi za obitelj Lendl prikupio neophodnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama. A i ubuduće će ova, kao i druge potrebite obitelji imati pomoć u gradskim socijalnim dućanima. (zagreb.hr/zg-m)