U Zagrebu 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Zagrebu 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Sandra Šikić je u utorak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi izvjestila da je u protekla 24 sata u Zavodu testirano 449 osoba.

Istaknula je da je u proteklih 24 sata u Zagrebu zabilježeno 17 novih slučajeva zaraze virusom COVID-19, a za 46 osoba određena je mjera samoizolacije.

„Od 17 novih slučajeva čak njih 14 je povezano s izlascima u noćne klubove na jadranskoj obali, konkretno to su Makarska, Vodice, Bol na Braču i Novalja na Pagu. Dva su kontakta s prethodno oboljelim osobama, a za jednog je negativna epidemiološka anamneza“, rekla je Šikić. Dodala je da se bilježi veći broj oboljelih osoba, pogotovo mlađe životne dobi, koje se vraćaju s godišnjih odmora te je upozorila da njihovi obiteljski kontakti mogu povećati potencijalni broj novooboljelih u Zagrebu.

Komentirala je podatke koje su iznijeli neki mediji, da je na području Zagreba danas 37 oboljelih, napomenuvši da zagrebački Stožer objavljuje podatke za vremenski period od 8 ujutro prethodnog dana do 8 ujutro danas.

„Jučer je na razini primarne zdravstvene zaštite 116 osoba upućeno na testiranje, a za 13 je pacijenata određena samoizolacija”, izjavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Željka Josipović-Jelić. Spomenula je da u Zagrebu do 10. kolovoza ukupno 1303 oboljelih, dok su 23 osobe preminule, a taj se broj nije povećavao zadnjih 14 dana.

„U KB Sveti duh uzeto je 17 briseva i svi su bili negativni. Za šest osoba je određena samoizolacija. Nastavni zavod za hitnu medicinu imao je sedam intervencija vezano za osobe zaražene virusom COVID-19, od toga je jedna intervencija hitnog prijema, a za njih šest se radilo o sanitetskom prijevozu”, izvjestila je Josipović- Jelić.

Velimir Tišma iz PU zagrebačke je rekao da u proteklih 24 sata zagrebačka policija nije zabilježila kršenje mjera samoizolacije.

„U Zagrebu je s tim mjerama evidentirano 635 osoba, od toga su 302 mjere preventivne samoizolacije na kućnoj adresi“, kazao je Tišma.

Ivana Vranješ