U zagrebačkoj Zračnoj luci na originalan način obilježen Svjetski dan glazbe

U zagrebačkoj Zračnoj luci na originalan način obilježen Svjetski dan glazbe

U glazbenom događaju je sudjelovalo čak 85 članova orkestra udruge iz dvaju SO DO centara u Zagrebu i Istri, 20 članova dječjeg zbora Centra za kulturu i informacije Maksimir te oko 150 roditelja i članova obitelji djece, a pridružile su im se i Zagrebačke mažoretkinje

Na Svjetski dan glazbe (Fête de la Musique), koji se u više od 100 zemalja svijeta obilježava 21. lipnja s ciljem slavlja i popularizacije glazbene kulture, brojni gradovi postaju pozornice za glazbenike amatere i profesionalce koji podsjećaju na važnost glazbe u svakodnevnom životu. Zračna luka Franjo Tuđman pridružila se obilježavanju Svjetskog dana glazbe u četvrtak, 20. lipnja kada je ugostila više od 80 djece i mladih iz udruge „SO DO – El Sistema Hrvatska“ okupljenih u simfonijski orkestar. Oni su nenajavljenom, iznenadnom izvedbom Završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta oduševili brojne putnike.

Orkestar je pratio dječji zbor Centra za kulturu i informacije Maksimir, a performans se odvijao pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, Hrvoja Korbara i Marte Tutiš te dirigentskom palicom maestra Ante Sladoljeva.

Flash mob (skupina ljudi koja se iznenada sastaje na dogovorenom mjestu s ciljem izvedbe nekog performansa) održan je na prvom katu novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman u prostoru za prijavu putnika. Nakon izvedbe Završnog kola iz opere, mladi glazbenici počastili su putnike i posebnim polusatnim koncertom tijekom kojeg su izveli nekoliko skladbi klasične, popularne i filmske glazbe.

U glazbenom događaju je sudjelovalo čak 85 članova orkestra udruge iz dvaju SO DO centara u Zagrebu i Istri, 20 članova dječjeg zbora Centra za kulturu i informacije Maksimir te oko 150 roditelja i članova obitelji djece, a pridružile su im se i Zagrebačke mažoretkinje.

Udruga „SO DO – El Sistema Hrvatska“ osnovana je 2011. godine s ciljem provođenja društveno razvojnog glazbenog programa educiranja djece i mladih putem orkestralnog muziciranja prema filozofiji, metodologiji, načelima i modelu El Sistema. Model je 1975. godine u Venezueli pokrenuo dr. José Antonio Abreu, ekonomist, političar, glazbenik i vizionar, u želji da njime riješi brojne socijalne probleme, odnosno podari djeci smisao i radost življenja uz glazbu. Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar, a kroz program je prošlo više od 900.000 djece i mladih.

»Promjene koje je El Sistema potaknula u svijetu želio sam osjetiti i u Hrvatskoj – pomoći djeci i mladima da izraze svoje osjećaje, snagu i kreativnost kroz glazbu. Glazbom se razvija inteligencija, kognitivna osjetljivost, emotivna svjesnost i estetski potencijal, otvara nam nove vidike i pomaže odvratiti pozornost od izazova kojima su izložena djeca i mladi suvremenog društva«, izjavio je Jorge Ricardo Luque Perdomo, jedan od osnivača udruge SO DO.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni