U Zagreb stiže car sharing, usluga sukorištenja automobila za osobne potrebe

U Zagreb stiže car sharing, usluga sukorištenja automobila za osobne potrebe

Uoči prvog korištenja usluge građani će se trebati jednokratno registrirati putem internetske stranice Spin City, a nakon toga su im potrebni samo vozačka dozvola i pametni telefon

U okviru Europskog tjedna mobilnosti u utorak je u zagrebačkoj Gradskoj upravi predstavljen Spin City, projekt koji na proljeće u Zagreb dovodi uslugu car sharing. Radi se o praksi sličnoj bike sharingu koja omogućuje sukorištenje automobila za osobne potrebe što je u mnogim europskim gradovima postala kvalitetna alternativa vlasništvu automobila.

Za korištenje usluge građanima su potrebni pametni telefon, aplikacija i važeća vozačka dozvola.

U ime Grada Zagreba, strateškog partnera projekta, prisutnima se obratio gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da će nova usluga svakako unaprijediti mrežu zagrebačkog javnog prijevoza ali da će imati pozitivan utjecaj i na okoliš, budući da su 10 vozila u floti od 30 na električni pogon.

„Osim smanjenja prometnog opterećenja i zagađenja zraka, kroz zelene inicijative i projekte poput Spin City i bike sharing, koji je već nekoliko godina u Zagrebu, naš glavni grad je dodatno potvrdio epitet eko-metropole“, kazao je Bandić.

Upute i detalje o korištenju pojasnio je Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility koja pokreće uslugu Spin City.

„Kako bi se građani primili volana automobila potrebna je aktivacija računa putem pametnog telefona. Nakon aktivacije koja košta 150 kuna, korisnik ima pravo na 50 minuta besplatne vožnje u prvih mjesec dana. Potom se korištenje naplaćuje 2.62 kuna po minuti preko Spin City aplikacije tako da korisnik plaća samo onoliko koliko koristi. Troškovi registracije, goriva, amortizacije, poreza pa čak i parkinga su uključeni u cijenu“, kazao je Krznar.

Vozila će se locirati putem aplikacije, otključavaju se pametnim telefonom, a prije ulaska u vozilo svaki će korisnik odgovoriti je li oštećeno ili neuredno, dok će putem GPS-a korisnici u svakom trenutku znati gdje se nalaze vozila. (zagreb.hr/zg-m)