U Zagreb stigao automobil budućnosti – Toyota Mirai

U Zagreb stigao automobil budućnosti – Toyota Mirai

(Ilustracija: Toyota Europe)

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak je predstavljen prvi komercijalni višeserijski automobil na vodik (Toyota Mirai). Riječ je o električnom automobilu koji električnu energiju potrebnu za pogon elektromotora dobiva iz vodika preko svežnja gorivih članaka.

„Ovo je iznimni događaj za Hrvatsku, jer je prvi put da jedan automobil na vodik vozi hrvatskim cestama. Toyota Mirai u Zagreb je došla iz Bruxellesa”, rekla je dr. sc. Ankica Kovač, voditeljica Laboratorija za energetska postrojenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Najavila je projekt Croatia Mirai Challenge, koji će se održati u srijedu, 18. rujna. Riječ je o putovanju automobilom na vodik od Zagreba do Bruxellesa po europskoj ruti, gdje su instalirane punionice vodika. Ovim projektom želi se promovirati nove tehnologije, automobile na vodik i potrebu za instalacijom vodikove punionice i u Hrvatskoj.

„Ideja o projektu Croatia Mirai Challenge, odnosno dolasku prvog takvog automobila u Hrvatsku krenula je u prosincu 2018. godine, u dogovoru s tvrtkom Toyota Croatia. Na taj način pokušavamo probuditi svijest o važnosti uvođenja vodika i u hrvatsku energetsku strategiju. Za početak nam je dovoljna jedna punionica za prihvat automobila na vodik, s obzirom da svjetske zemlje već za to imaju razvijenu infrastrukturu. Nadam se da će se i kod nas donijeti strateška odluka da krenemo u instalaciju te infrastrukture”, izjavila je Kovač. Dodala je da korištenja vodika kao alternativnog goriva smanjuje emisije CO2 u transportu jer su jedini nusprodukti voda i toplina.

Automobil na vodik koji predstavlja novu eru u automobilskoj industriji može se od rujna kupiti u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i nekim zapadnoeuropskim zemljama, ali zasada se ne zna kada će se naći u hrvatskim autosalonima. Cijena automobila je od 50 do 70 tisuća dolara, odnosno 75 tisuća eura.

„To je prilično visoka cijena, ali u drugim zemljama kupnju ovakvog automobila subvencionira država svjesna važnosti prelaska na čisti transport, bez popratnih štetnih emisija“, kazala je Kovač.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni