U Zaboku Druga županijska konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

U Zaboku Druga županijska konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Javno djelovanje liječnika i lokalne zajednice nužno je, jer su u Hrvatskoj kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti. Najveći udio u ukupnom broju umrlih bilježi Virovitičko-podravska županija gdje je konferencija i započela

„Osvijestiti građane o potrebi očuvanja zdravlja i potaknuti ih na promjenu nezdravih životnih navika s ciljem smanjivanja pobola od kroničnih nezaraznih bolesti“, sadržaj je Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, kojeg ministar zdravlja Siniša Varga predstavlja u Krapinsko – zagorskoj županiji u subotu 13 odnosno ponedjeljak 15. prosinca u 10 sati u Galeriji Grada Zaboka. Riječ je o drugoj Županijskoj konferenciji o prevenciji kardiovaskularnih bolesti koju pored resornog ministarstva organizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske Županije. Uz ravnatelja potonjeg zavoda ,Tomislava Jadana sa zdravim životom stanovnika Zagorja upoznat će se i tamošnji župan Željko Kolar kao i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Nacionalni program zdravlja prvotno je u subotu predstavio projekt „Hodanjem do zdravlja“ u 9.30 sati na tzv. hodajućoj stazi dugoj šest kilometara. Za sudionike start je počeo, ali i završio ispred Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini.

Konferencija kao drugi dio manifestacije predstavit će u ponedjeljak tamošnje pokretače i zagovornike zdravog programa življenja od vrtića do osnovnih i srednjih škola županije koje su u programe rada uvele zdrave jelovnike, sadnju vlastitih vrtova i sl. Progovorit će i tvrtke „prijatelji zdravlja“ koje posluju u skladu sa propisanim smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Neke će predstaviti svoj način rada poput „ Vetropaka“, mljekare „Veronika“, Tuheljskih toplica i drugih. Nacionalni program usmjeren je na poboljšanje zdravlja stanovnika počevši od lokalne zajednice i to informiranjem građana kao i edukacijom svih dobnih skupina o učincima zdravog življenja. Ponajprije o učincima zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti, prevencije debljine, smanjenja prekomjerne tjelesne težine i sl.

Provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ započela je 2002. godine a 2014. nastavili su je Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Prvo ovogodišnje predstavljanje konferencije bilo je u Virovitici odnosno u Zaboku u Krapinsko – zagorskoj županiji a nastavit će se slijedom i u ostalima. Javno djelovanje liječnika i lokalne zajednice nužno je, jer su u Hrvatskoj kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti. Najveći udio u ukupnom broju umrlih bilježi Virovitičko-podravska županija gdje je konferencija i započela.

U provedbi Nacionalnog programa sudjeluje dio tjela državne uprave i drugih institucija sa projektima poput Zdravstveni turizam, projekt Hodanjem do zdravlja, Zdravstveno obrazovanje sa projektom Poligoni, Preporučeni jelovnici za osnovne i srednje škole odnosno Zdravlje i prehrana, projekt Jamstveni žig „Živjeti zdravo“ (HZJZ), te Program pravilne prehrane u školama. Obuhvaćeni su još Zdravlje i radno mjesto, projekt Tvrtka prijatelj zdravlja te Zdravlje i okoliš, projekt Volonteri u parku. Nacionalnim programom predviđeno je i otvaranje Centara za promicanje zdravlja pri županijskim Zavodima za javno zdravstvo koji će uključivati i besplatna savjetovališta stanovnika. Potonje je već ustrojeno u HZJZ-u, u kojem se nakon otvorenja Centra za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost te Centra za mentalno zdravlje predviđa i otvaranje Centra za spolno zdravlje. Više informacija o Nacionalnom programu „Živjeti zdravo“ može se naći na www.hzjz.hr.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni