U Westinu svečano obilježena kineska Nova godina

U Westinu svečano obilježena kineska Nova godina

(Ilustracija: Ples lavova / Foto: www.zagreb.hr)

„U Kini je hrvatskim gospodarstvenicima otvoreno najveće tržište na svijetu, a s druge strane Hrvatska može Kini postati vrata u Europsku uniju. Tako da je to situacija u kojoj obje zemlje, neusporedive svojom veličinom i gospodarskim mogućnostima mogu uspješno surađivati”, istaknuo je Željko Reiner

Veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj sinoć je u hotelu Westin svečano obilježilo kinesku Novu godinu. U prigodnom programu nastupili su kineski komorni sastav Jelen, hrvatski gitarist Darko Petrinjak, plesna skupina Celeste te je izveden mađioničarski šou koji je goste odveo na granicu stvarnosti i mašte.

Kineski veleposlanik Hu Zhaoming je rekao da ova kineska Nova godina u znaku psa govori o prijateljstvu i odanosti. Naglasio je kako Spring festival gala za Kineze znači obiteljsko okupljanje, ali i pogled unaprijed. Podsjetio je kako su Hrvatska i NR Kina prošle godine obilježile 25 godina uspostave diplomatskih odnosa te želi da odnosi između dviju zemalja budu još bolji.

„Proslava kineske Nove godine postala je tradicija. Po njihovom kalendaru ovo je godina psa i smatra se da je to godina u kojoj se posebno cijeni dobrohotnost, pristojnost i razne druge pozitivne karakteristike pa se nadam da ćemo svi biti takvi ove godine“, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora,akademik Željko Reiner. Naglasio je kako su odnosi Hrvatske s Kinom vrlo dobri, ali što se tiče gospodarskih odnosa želi da su bolji,jer za to postoji ogroman potencijal obiju zemalja.

Gospodarska suradnja

„U Kini je hrvatskim gospodarstvenicima otvoreno najveće tržište na svijetu, a s druge strane Hrvatska može Kini postati vrata u Europsku uniju. Tako da je to situacija u kojoj obje zemlje, neusporedive svojom veličinom i gospodarskim mogućnostima mogu uspješno surađivati te već i surađuju na raznim područjima, ali u budućnosti naglasak treba staviti na gospodarstvo”, istaknuo je Reiner.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je rekla kako se u Zagrebu već tradicionalno od 2015. godine organizira doček kineske Nove godine. “To je značajno iz nekoliko razloga, prije svega s ponosom možemo reći da je Zagreb prijatelj s gradovima Pekingom i Šangajem. Prije dva mjeseca izaslanstvo Grada Zagreba je posjetilo Šangaj u okviru otvaranja Hrvatske gospodarske komore i mogućnosti pozicioniranja zagrebačkog gospodarstva na respektabilno kinesko tržište. Stoga je ova večer nastavak suradnje na obostrano zadovoljstvo”, rekla je Majić. Naglasila je kako je specifična suradnja s Pekingom i Šangajem. „To je kulturna suradnja, moraju se senzibilizirati dvije različite kulture,pa i dvije različite poslovne kulture. Iz Azije i Kine nam dolazi sve više studenata i turista, a onda je to otvorilo suradnju gospodarstvenika u području turizma, u području prometa. Na razini hrvatskog gospodarstva postoje veliki kineski investitori, a očekujemo investicije i u gradu Zagrebu”, dodala je Majić.

Događanju u Westinu prethodilo je obilježavanje kineske Nove godine na Trgu bana Jelačića (Veleposlanik Hu Zhaoming i gradonačelnik Milan Bandić)

Na gospodarsku suradnju Kine i Hrvatske osvrnuo se Lu Jianjing koji je u Zagrebu našao svoj novi dom. Sudski je tumač za kineski jezik i vlasnik poduzeća koje nudi usluge savjetovanja kineskim i hrvatskim poslovnim ljudima.

“Nedostaje mi Kina, ali u Hrvatskoj su me lijepo primili”

„Hrvatska kao zemlja ima dobar položaj u Europi, sada je i članica Europske unije, a to je dobar uvjet da se privuku kineske investicije u Hrvatsku. Sve više Hrvata želi poslovati u Kini koja je veliko tržište i kvalitetan proizvod iz Hrvatske sigurno može naći svoje mjesto”, istaknuo je Jianjing. Kazao je da je u Zagreb došao prije 30 godina preko razmjene studenata te je i magistrirao ekonomiju. Zadovoljan je životom u Hrvatskoj. ”Ovdje imam obitelj, supruga mi je rodom iz Slavonskog Broda,imamo dvije kćeri. U Hrvatskoj sam se dobro snašao. Normalno je da mi nedostaje moja zemlja, svugdje je lijepo, ali kod kuće je najljepše. Stoga jednom godišnje posjetim rodbinu i prijatelje u Kini. U Hrvatskoj nikada nisam imao problema, Hrvati su me lijepo prihvatili i među njima imam puno prijatelja“, rekao je Jianjing.

Osim brojnih uzvanika iz političkog, gospodarskog i znanstvenog života proslavi kineske Nove godine prisustvali su i polaznici tečaja kineskog jezika.

„U gimnaziji je postojala mogućnost da se uči kineski jezik, pa sam se prijavio na tečaj i učenje mi dosta dobro ide. U odnosu na druge strane jezike neobično je učiti kineski, ali s vremenom postane lakše. Ovo je druga godina učenja kineskog jezika i nakon učenja u gimnaziji, ovu sam godinu nastavio tečaj u Konfucijevom institutu. Tečaj traje 90 minuta jednom tjedno i dosta se nauči. Kroz tečaj osim samog jezika, nauči se o kineskoj kulturi, običajima, povijesti“, rekao je učenik zagrebačke XV. gimnazije Matej Varžić. Smatra da nije teško naučiti govoriti kineski koliko je teško naučiti pisati, a vjeruje da će mu i znanje kineski jezik dati priliku za zaposlenje.

Kineski jezik uči i učenica IV. zagrebačke gimnazije Sandra Jurišić. „Oduviijek sam zainteresirana za azijsku kulturu. Prvo sam htijela učiti japanski jezik,ali više nije bilo tečaja. Ovo je treća godina kako učim kineski, a tečaj pohađam u Konfucijevom institutu. Učenje ovog jezika mi je zabavno i dosta je teško zbog izgovora u odnosu na jezike koji se uče u osnovnoj i srednjoj školi, ali ja to učim sa zadovoljstvom“, rekla je Sandra. Uvjerena je da će joj znanje kineskog jezika puno koristiti,jer će biti povezana s jednom starom, ali velikom i bogatom kulturom.

„Kina je jedna velika gospodarska sila i bolje ću razumjeti njihovu kulturu,način razmišljanja i smatram da na taj način kontaktiram sa srcima toga naroda. Treba se bolje međusobno razumjeti i biti most između dva kontinenta, između Europe i Azije. Kao i Matej bila sam tri tjedna u Kini kod jedne obitelji i Kinezi su druželjubivi, pokazali su gostoprimstvo. Nažalost, kod ljudi vlada previše stereotipa o Kinezima, a jezik je najbolji način da ih se bolje upozna i razumije”, istaknula je gimnazijalka koja želi kineskom narodu sve najbolje u njihovoj Novoj godini.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni