U WC bacaju pelene, krpe, rukavice, štapiće za uši…

U WC bacaju pelene, krpe, rukavice, štapiće za uši…

Što se smije, a što ne smije bacati u odvodni sustav?

U višestambenoj zgradi u Gajnicama došlo je do višestrukog propuštanja odvodnih cijevi zbog neodgovornih vlasnika koji u WC odvod bacaju sadržaj koji tamo ne pripada. Zbog toga je potrebna vodoinstalaterska intervencija te stanari jednog ulaza u toj zgradi (ne navodimo adresu jer nas je tako zamolio čitatelj koji nam se javio) od jutarnjih sati, pa do 13 sati ne smiju puštati hladnu vodu.

Suvlasnik stanara je u svojoj obavijesti napisao da su još 4. srpnja 2021. obaviješteni da pripaze na sadržaj koji se baca u WC odvod, no očito je da pojedini stanari ne mare puno za takve obavijesti.

Naime, radi zastoja sadržaja u cijevima obavljena su visokotlačna čišćenja te je u njima pronađen sadržaj koji se nikada ne smije ubacivati u WC školjku. U cijevima su bile pelene, krpe, jedna PV rukavica, štapići za čišćenje ušiju, mokre maramice koje se ne mogu rastvoriti… Nakupina je stvorila klupko koje je zaustavilo protok, a kako se sve više vode nakupljalo došlo je do višestrukog propuštanja cijevi.

»Dakle, svi plaćamo nemar pojedinaca!«, konstatirao je predstavnik suvlasnika, koji je još jednom zamolio stanare zgade da WC školjku koriste isključivo za njenu namjenu.

Izgleda da neki sugrađani koriste WC školju umjesto kante za otpad, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati kad se počnu primjenjivati kazne za nepropisno odloženi otpad.

Očito nam je i na ovom području potrebna edukacija, pa svakako preporučujemo edukativni tekst tvrtke Vode Lipik d.o.o. Nemojte koristiti kanalizaciju kao kantu za smeće.

Stoga bacite otpad u kantu za smeće, umjesto u kanalizaciju.

Za cijevi i kanalizaciju najgore su vlažne maramice građani koriste pa ih često bacaju u WC školjku. One su nerazgradive, rastežu se kao žvakaće gume i kad ih se nakupi u cijevi, začepe ih. Napravljene su, naime, od materijala koji se ne razgrađuje u vodi te se nakon uporabe moraju odlagati u koš za smeće, kao što je i vidljivo u uputama proizvođača.

Uz već gore navedene vlažne maramice, tu su još netkani tekstil, papirnati ručnici, pelene, higijenski ulošci. Napravljeni su od materijala koji se ne razgrađuju i mogu uzrokovati začepljenje vaših odvodnih cijevi i probleme na kanalizacijskim pumpama; takvim stvarima mjesto je u košu za smeće.

Masti, ulja i masnoće (lijepe se za unutrašnje površine odvodnih cijevi, skrute s vremenom i dovode do začepljenja; ulijevanje vruće vode i deterdženta pomaže samo djelomično, najbolji način za rješavanje masnoće pustiti je da se skruti i baciti u smeće).

Opasne kućanske tvari kao što su motorna ulja, pesticidi, boje, otapala, kemikalije, naftni derivati, lakovi (vrlo su opasni i mogu uzrokovati dugoročne štete za okoliš, zbrinite ove stvari kontaktiranjem centra za odlaganje opasnog otpada).

Farmaceutski proizvodi, lijekovi (sadrže kemikalije koje nisu biorazgradive; najbolji način odlaganja ovakvih stvari je odnijeti ih u ljekarnu da se zbrinu na siguran način).

Ostaci hrane (osobito talog od kave, sitni komadići hrane, ljuske od jaja začepljuju vaš cjevovod; koristite mrežicu za sudoper da pokupi preostale komadiće hrane od pranja posuđa i bacite ih u kantu za smeće).

Kosa, dlake, perje (ne razgrađuju se, a vrlo ih je teško izvaditi iz cjevovoda; koristite mrežice u kadi i tuš kabini da zadrže ostatke dlaka od tuširanja).

Izvor ilustracije: http://www.medjimurske-vode.hr/

Korisne poveznice:

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni