U Virovitici održana prva javnozdravstvena konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

U Virovitici održana prva javnozdravstvena konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Nacionalni je program Živjeti zdravo resorno ministarstvo i pokrenulo kako bi se smanjio pobol, hospitalizacija i mortalitet od kroničnih nezaraznih bolesti koje su vodeće u Hrvatskoj

Pod pokroviteljstvom ministra zdravlja Siniše Varge u ponedjeljak 27. listopada u Virovitici, u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici održana je prva u nizu županijskih dvogodišnjih konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Konferencije će se do daljnjega održavati u sklopu nacionalne kampanje Živjeti zdravo, u kojoj će se predstavljati Nacionalni program aktivnosti javnozdravstvenog sektora. Organizator je Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Kineziološki fakultet i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Cilj je niza javnozdravstvenih konferencija uskladiti rad s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020.

Nacionalni je program Živjeti zdravo resorno ministarstvo i pokrenulo kako bi se smanjio pobol, hospitalizacija i mortalitet od kroničnih nezaraznih bolesti koje su vodeće u Hrvatskoj. Provedba potonjeg započela je 2003. godine a ove su godine organizatori potaknuli provedbe programa zdravlja u zajednici nastojeći educirati ljude svih dobi zdravom načinu života. Namjera je kod građana mijenjati loše životne navike, smanjiti obolijevanje od kroničnih bolesti i povećati broj zdrave populacije. Pet glavnih komponenti programa uključuju projekte poput zdravlja i prehrane, zdravstvenog obrazovanja, zdravstvenog turizma, zdravlja i radnog mjesto odnosno okoliša i drugog. U svim će se županijama od 2014. do 2016. organizirati skupovi na temu zdravstvene prevencije.

Na prvoj konferenciji govorilo se o situaciji s kardiovaskularnim oboljenjima u Virovitičko – podravskoj županiji odnosno ulozi javnih i zdravstvenih ustanova u smanjivanju broja oboljelih od srčanih i krvožilnih bolesti. U sklopu konferencije u Virovitici održale su se i radionice za regionalnu upravu i lokalnu zajednicu Kako djelovati preventivno od osobne do županijske razine te okrugli stol Implementacija projekata i aktivnosti Nacionalnog programa. Županijske konferencije rečeno je namijenjene su predstavnicima regionalne uprave i lokalne samouprave odnosno županima, predstavnicima županijskih i gradskih skupština te članovima savjeta za zdravlje i djelatnicima upravnih odjela za zdravstvo. S nacionalnim aktivnostima u slučaju preventive i pobola od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, informirat će se i socijalne, školske, sportske ustanove te predstavnici komora, udruga i menadžera u zdravstvu, zdravstveni djelatnici, predstavnici pacijenata i nevladinog sektora odnosno poslodavci koji žele pravovaljano skrbiti o zdravlju svojih djelatnika. (S. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni