U Uštici obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve u II. svjetskom ratu

U Uštici obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve u II. svjetskom ratu

»Budući da je ovo mjesto najvećeg stradanja pripadnika romske zajednice i područje na kojem su počinjeni najveći i najmasovniji zločini u ovom dijelu Europe, Romska zajednica odlučila je zajedno sa Gradom Zagrebom izgraditi Memorijalni centar kako se ovaj zločin nikada ne bi zaboravio«, rekao je zastupnik Kajtazi

Komemoracijom romskim žrtvama ustaškog režima u četvrtak je u Uštici kod Jasenovca obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen. Komemoracija je održana na romskom groblju, mjestu gdje su ustaše od 1941. do 1945. na krajnje svirep način likvidirale 16 173 osobe romske nacionalnosti.

Obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve, uz predstavnike romskih udruga iz Hrvatske, bila su nazočna i izaslanstva Roma iz drugih zemalja te predstavnici diplomatskog zbora u RH, kao i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik Vlade RH Alen Tahiri, potpredsjednik Sabora RH Hajdaš Dončić, te izaslanstvo Grada Zagreba.

Uoči komemoracije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik Saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Savez Roma u RH Veljko Kajtazi obišli su lokaciju na kojoj će se u Uštici izgraditi muzej romskim žrtvama.

Kajtazi je istaknuo da se 2. kolovoza na inicijativu romskih organizacija obilježava se diljem Europe. Naglasio je da je Uštica mjesto masovnog stradanja Roma nad kojima zločin nisu počinili okupatori već ustaše i zločinački režim tzv. NDH. »Nećemo dozvoliti da romske žrtve budu zaboravljene. Romska zajednica je dovoljno jaka da oprosti, ali ne i da zaboravi, kao što se zaboravlja učešće Roma u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu«, rekao je Kajtazi.

»Budući da je ovo mjesto, mjesto najvećeg stradanja pripadnika romske zajednice i područje na kojem su počinjeni najveći i najmasovniji zločini u ovom dijelu Europe, Romska zajednica odlučila je zajedno sa Gradom Zagrebom na drugoj strani groblja izgraditi Memorijalni centar – Muzej sjećanja kako se ovaj zločin nikada ne bi zaboravio«, rekao je Kajtazi. »Što se tiče projektne dokumentacije ona je pri završetku, tako da se nadamo da bi već sljedeći mjesec mogli započeti sa radovima izgrade objekta i dovršiti ga do kraja 2019.«, dodao je.

»Genocid nad stradalim romima u II. svjetskom ratu moramo osuditi i stalno na njega podsjećati«, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te dodao da najbolji način na koji možemo iskazati pijetet i zahvalnost nedužnim ljudima koji su ovdje stradali je izgradnja Memorijalnog centra. »Mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta i zato sam sretan da smo pokrenuli ovaj projekt«, istaknuo je Bandić.

Za ubijene Rome molitvu su izrekli pravoslavni, muslimanski i katolički svećenici, a potom su vijence položila državna i izaslanstva Roma te predstavnici diplomatskog zbora.

Komemoraciju su organizirali Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara i Vijeće romske nacionalne manjine u RH. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni