U trkaćem Volvu motor po “japanskom receptu”

U trkaćem Volvu motor po “japanskom receptu”

Motor je u potpunosti izrađen od aluminija, s cilindrima položenim na 60 stupnjeva (što uvelike pomaže u jedinstvenom zvuku), a crveno polje na obrtomjeru počinje na 7.500 o/min

Volvo Polestar Racing team ima na raspolaganju motor koji bi švedskog proizvođača vratiti na staze slave. Riječ je o atmosferskom 5-litrenom V8 motoru sa 650 KS i okretnim momentom od oko 650 Nm.

No zanimljivo je da se ne radi o proizvodu Volva, već ga je dizajnirala japanska Yamaha. Da, ona ista Yamaha koja proizvodi brze motocikle i kvalitetne glazbene instrumenate. Možda zato i ovaj motor ima tako izrazito dobar zvuk?

Ima nekih Volvo-čistunaca kojima se ovakav aranžman možda i ne dopada, ali činjenica jest da su Japanci napravili sjajan posao. K tome, ovo nije prvi motor u kojem je Volvu pomagala Yamaha.

Trkaći motor koji se može vidjeti i čuti(!) u video-isječku preuzeo je neke dijelove s ​​V8 motora kakav se nekada ugrađivao u XC90 SUV i S 80 limuzinu.

Motor je u potpunosti izrađen od aluminija, s cilindrima položenim na 60 stupnjeva (što uvelike pomaže u jedinstvenom zvuku), a crveno polje na obrtomjeru počinje na 7.500 o/min.

Ekipa Polestara je uspjela ovaj motor pretvoriti u punokrvnu trkaću mašinu za utrke australsku V8 supercar kategoriju. Njihovi stručnjaci su povećali provrt motora i povećali zapremninu s 4,4 na 5 litara. A kako zvuči njihov uradak možete poslušati u isječku.

(B. Ja.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni