U tijeku saniranje šteta u zagrebačkim park-šumama

U tijeku saniranje šteta u zagrebačkim park-šumama

(Foto: Boris Jagačić)

Posljedice olujnog nevremena koje je u dva navrata u svibnju (12. i 13. te 22. 5.) pogodilo i Zagreb ostavilo je posljedice na park-šumama centra, što se vrlo dobro vidi prilikom posjete park-šume Jelenovcac.

Najduža jelenovačka šetnica, ona u produžetku ulice Jelenovački potok, ostavlja tužnu sliku. Stabla su izvaljena s obaju strana, a nekoliko se većih primjeraka ispriječilo preko same staze.

Tatjana Đuričić Kuric iz službe za informiranje Hrvatskih šuma – šumarije Zagreb kaže nam da je u tijeku sanacija šteta u park-šumama Tuškanac i Kraljevec, koje su ocijenjene kao prioritet, a ovog tjedna će se raditi i na Jelenovcu, gdje je snažan vjetar u svibnju ponovno napravio veliku štetu.

Đuričić Kuric ističe da je tamo prioritet bio raskrčiti ulicu Jelenovac kako bi se omogućio prolazak autobusa ZET-a koji u jednom trenutku nije mogao voziti zbog srušenog drveća.

Na pitanje je li trenutačno sigurno koristiti šumsku stazu u produžetku ulice Jelenovalčki potok, odgovara nam da svaki odlazak u šumu uvijek sa sobom nosi određene rizike. Ondje i dalje prijete stabla koja su se nagnula i stoje naslonjena na drugo stablo. »No ako je to drugo stablo dobro ukorijenjeno, ona tako mogu stajati unedogled i ne znači da će se uopće srušiti, barem ne tako skoro«, pojašnjava naša sugovornica. Dodaje kako Hrvatske šume redovito postavljaju znakove upozorenja (»trokute«) s natpisima »Opasnost od samoizvala stabala«.

Što se tiče pošumljavanja zasad na Jelenovcu nije primjećen prostor za nova stabla, izuzev lokacije nasuprot izgorjelog SRC-a Jelenovac, gdje je posađen hrast kitnjak. No Đuričić Kuric najavljuje da će se nakon sanacije Jelenovca napraviti izvid o mogućem pošumljavanju koje bi moglo doći na red ujesen.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni