U Tehničkom muzeju ponovno se održavaju radionice iz kemije

U Tehničkom muzeju ponovno se održavaju radionice iz kemije

Svi su polaznici radionice dobili na poklon periodni sustav kemijskih elemenata “Periodac”. U planu je nastavak održavanja ovakvih radionica

Tekst: Tomislav Portada
Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

Nakon gotovo tromjesečne pauze uzrokovane epidemijom bolesti Covid-19, povoljan razvoj epidemiološke situacije posljednjih tjedana omogućio je nastavak održavanja radionica iz ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja.

Nova radionica za srednjoškolce pod naslovom “Analizom pogodi koja je sol u vodi” održana je u srijedu 10. lipnja prijepodne u Maloj dvorani Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”. Prema već uhodanom scenariju, radionicu su vodili doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, i Antonio Magnabosco, student prve godine kemije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a u organizaciji i provedbi radionice sudjelovali su i djelatnici Tehničkog muzeja Nikola Tesla koje je koordinirala viša kustosica pedagoginja Katarina Ivanišin Kardum.

Radionici je prisustvovalo 16 srednjoškolaca u dobi od prvog do trećeg razreda. Većina polaznika, njih desetero, bili su učenici V. gimnazije Zagreb, dvoje ih je došlo iz zagrebačke XV. gimnazije, a četvorica su doputovala vlakom iz Karlovca.

Svaki je polaznik radionice dobio po sedam plastičnih bočica s vodenim otopinama anorganskih soli označenih šiframa, jedan stalak s epruvetama, te popis od devet otopina. Zadatak je bio miješanjem sadržaja bočica u epruvetama i opažanjem promjena koje se pritom zbivaju zaključiti kojih se sedam (od mogućih devet) otopina nalaze u bočicama, i koja se otopina nalazi u kojoj bočici.

Zadatak je najbolje riješila Ivona Frljak, učenica 3. razreda V. gimnazije kojoj kemiju predaje profesorica Zrinka Pongrac Štimac. Ivona je za svoj uspjeh nagrađena knjigom kemičara Nenada Raosa “The Cookbook of Life”. Drugo je mjesto osvojio Kale Marković, učenik profesorice Jasminke Žiže iz Gimnazije Karlovac. Kale je za svoj uspjeh nagrađen knjigom “Mala škola pisanja (za znanstvenike i popularizatore)”, također autora Nenada Raosa, a njegov je uspjeh tim veći uzmemo li u obzir činjenicu da je Kale učenik tek prvog razreda i jedan od dvojice najmlađih članova grupe!

Svi su polaznici radionice dobili na poklon periodni sustav kemijskih elemenata “Periodac”. U planu je nastavak održavanja ovakvih radionica.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni