U svijetu se dnevno bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada!

U svijetu se dnevno bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada!

(Foto: HGK)

U Zagrebu je u četvrtak održana konferencija o kibernetičkoj sigurnosti SecureTech 2022. uz temu zaštite kritične infrastrukture, poput prometnog sustava, energetike, zdravstva, komunikacija i financija. Konferenciju već sedmu godinu zaredom organizira Hrvatska gospodarska komora u suradnji s (ISC)² Adriatic Chapter. Konferencija je ove godine okupila više od 150 sudionika. Sudjelovali su voditelji odjela kibernetičke i informacijske sigurnosti velikih tvrtki koje upravljaju kritičnom infrastrukturom, kao i renomirane stručnjake iz regionalnih tvrtki koje se bave kibernetičkom i informacijskom sigurnošću.

„Kibernetički napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se bilježi čak do sedam milijuna kibernetičkih napada. Motivi ovih napada su razni – od financijskih iznuda, krađa podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa. Vrijeme u kojem živimo i ratovi kojima, nažalost, svjedočimo više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranije, kibernetičko“, rekao je predsjednik Udruženja za IT HGK Alojzije Jukić.

Napadi na važnu infrastrukturu

Ustvrdio je da su ljudi, odnosno njihovo znanje ključ uspješne borbe protiv kibernetičkih napada. Istaknuo je da je u borbi protiv nove vrste napada ključna i suradnja lokalnih i internacionalnih stručnjaka.

„Recentni, sve učestaliji i sve učinkovitiji napadi na kritičnu infrastrukturu u fokusu su posebnog interesa stručnjaka iz područja kibernetičke sigurnosti. Kako se adekvatno pripremiti za takve incidente, kako ih prevenirati, kako odgovoriti na njih kada i ako se dogode te kako otkloniti njihove posljedice – neka su od pitanja na koje naša godišnja SecureTech konferencija pokušava odgovoriti“ rekao je predsjednik Chaptera (ISC)2 za Adriatic regiju Edo Babić. (ISC)2 je globalna organizacija koja okuplja stručnjake za kibernetičku i informacijsku sigurnost iz cijelog svijeta s preko 168 tisuća certificiranih članova.

Kao jedna od mogućih vrsta prijetnji izdvojena je i tzv. APT (Advanced Persistent Threat), najčešće nacionalna država ili skupina pod pokroviteljstvom države s neovlaštenim pristupom mreži.

Etički hakeri

Saša Jušić iz tvrtke Infigo IS govorio je o red teaming aktivnostima. Radi se o tehnici ispitivanja sigurnosti informacijskih sustava od strane tzv. etičkih hakera koji u dogovoru s organizacijom u kontroliranim uvjetima provode simulaciju ciljanog kibernetičkog napada kako bi se testiralo koliko dobro funkcioniraju mehanizmi obrane.

Tamara Hadjina iz tvrtke Končar Digital govorila je o istraživanjima u području sigurnosti kritične infrastrukture.

„Končar – Digital, IT tvrtka Grupe Končar, razvija digitalna rješenja i softverske platforme za upravljanje pametnim gradovima, kritičnom infrastrukturom i energetikom. Sigurnost industrijskih upravljačkih sustava, koji su ključni pokretači kritične infrastrukture, jedan je od fokusa pri razvoju digitalnih rješenja,“ rekla je Hadjina. (ZG-magazin)    

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni