U svibnju pala gledanost televizije, a najviše se prati Nova TV

U svibnju pala gledanost televizije, a najviše se prati Nova TV

Najgledanije emisije su hrvatska dramska serija Kud puklo da puklo, koja se prikazuje na Novoj TV, odmah zatim slijede i Izvanredne vijesti iste televizijske kuće, dok je na trećem mjestu humoristična serija Lud, zbunjen, normalan koja se također emitira na Novoj TV, odnosno Dnevnik Nove TV

Nakon porasta gledanosti televizijskog programa koji je u Hrvatskoj trajao od početka godine, u svibnju je zabilježen nagli pad gledanosti, za 3,2 % u odnosu na svibanj prošle godine. Analize gledanosti televizije u Hrvatskoj provodi Agencija za elektroničke medije u suradnji sa specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije AGB Nielsenom.

Samo istraživanje provodi AGB Nielsen, a svi podaci o gledanosti TV programa dobiveni su elektronskim mjerenjem gledanosti TV programa. Podaci su reprezentativni za kompletnu populaciju Republike Hrvatske stariju od 4 godine koja živi u kućanstvu s ispravnim TV prijemnikom (populacija od 4.090.004 stanovnika), dalje navedeno kao „ciljna skupina 4+“. Agencija za elektroničke medije još je razradila analizu po ciljnim skupinama – muškarci i žene 18 – 49 i 18 – 54.

Prema podacima o gledanosti AGB Nielsena u svibnju 2015. godine smo proveli 3,2 % manje vremena uz televizijske prijamnike nego u istom razdoblju prošle godine. Naime, prosječan broj minuta gledanja TV sadržaja (ATV, eng. Average Time Viewed) po pojedincu iz ciljne skupine 4+ za svibanj 2015. je iznosio 243 minute, dok je u istom periodu lani iznosio 251 minutu. Spomenimo da je u odnosu na isto razdoblje lani gledanost u siječnju bila 8,4 %, u veljači 6,5 %, a u travnju 2,8 % veća, no sada je opala.

Svi podaci o gledanosti TV programa dobiveni su elektronskim mjerenjem gledanosti TV programa na panelu televizijskih gledatelja koji je nacionalno reprezentativan. Ova mjerenja se svakodnevno obavljaju uz pomoć 1150 posebnih mjerača gledanosti koji su ugrađeni u ukupno 810 kućanstava širom Republike Hrvatske. Svako kućanstvo je pažljivo izabrano kako bi predstavljalo sva kućanstva sličnih karakteristika u cijeloj državi.

Općenito gledano, u svim kategorijama najveću gledanost ima Nova TV, čije su emisije pri vrhu po gledanosti, dok HTV 1 i RTL vode mrtvu utrku za gledanost tokom dana, ali u večernjim satima nešto veći postotak gledatelja uspijeva preoteti komercijalna TV kuća.

Izvor: Agencija za elektroničke medije
Izvor: Agencija za elektroničke medije

Najgledanije emisije su hrvatska dramska serija Kud puklo da puklo, koja se prikazuje na Novoj TV, odmah zatim slijede i Izvanredne vijesti iste televizijske kuće, dok je na trećem mjestu humoristična serija Lud, zbunjen, normalan koja se također emitira na Novoj TV, odnosno Dnevnik Nove TV.

Gledanost ostalih emisija ponešto varira ovisno o dobi i spolu, ali među najgledanijima u svibnju bile su turska dramska serija Crna ruža (Nova TV), Sport – emisija poslije dnevnika u 12 sati (HTV1), Vrijeme danas (HTV1), Masterchef Hrvatska (Nova TV), Plodovi zemlje (HTV1), nogomet – Liga prvaka Barcelona – Bayern (HTV2), Provjereno (Nova TV), američki akcijski film Brzi i žestoki 5 (RTL), X factor Adria live (RTL) i kviz Kolo sreće (RTL). (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni