U Sv. Ivanu Zelini otvoren prvi Gljivarsko edukativni park u Hrvatskoj

U Sv. Ivanu Zelini otvoren prvi Gljivarsko edukativni park u Hrvatskoj

U Sv. Ivanu Zelini je u subotu, 3. lipnja, u sklopu 21. Međunarodne zelinske gljivarijade svečano otvoren Gljivarsko edukativni park u šumi Raciljnjak, prvi takav u Hrvatskoj.

U gljivarskom parku izložene su fotografije s opisom 120 vrsti gljiva. Izgrađena je staza duga 250 metara kao izuzetna prilika za edukaciju mladih te zaljubljenika u gljivarenje. Misleći na budućnost mladih, osmislili su i oglednu parcelu s mikoriziranim sadnicama.

Edukativni park, projekt Gljivarske udruga Amanita je, otvoren je u sklopu 21. zelinske gljivarijade pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Sv. Ivana Zeline i Turističke zajednice Grada Sv. Ivana Zeline.

Nakon što je kapelan Ivan blagoslovio park, a Hrvatsko pjevačko društvo izvelo prigodan program, gradonačelnik Grada Sv. Ivana Zeline, Hrvoje Košćec, je svečanim presijecanjem vrpce otvorio park.

Park je izgrađen novcem Agencije za plaćanje u poljoprivredi, Grada Sv. Ivana Zeline i vlastitim sredstvima GU Amanite u ukupnom iznosu od 26.800 eura.

Već od sljedeće školske godine u Gljivarsko edukativnom parku Amanita će organizirati za zainteresirane škole učionice na otvorenom s ciljem da se učenici upoznaju s osnovama gljivarstva i očuvanja prirode.

U Gradskoj vijećnici je održan skup determinatora, stručnjaka u gljivarstvu, na kojem su mikolozi s Instituta Ruđer Bošković, dr.sc. Ivana Kušan i Neven Matočec održali predavanje kako se sakupljaju uzorci gljiva za DNA analizu.

Na gljivarijadi je sudjelovalo preko 300 gljivara iz 20 gljivarskih društava od Istre do Slavonije i Međimurja. Ubrano je preko 50 vrsta gljiva. Nagradu za najljepše ubranu gljivu je osvojila Jelena Sikirica Ćavar iz GD Kamilo Blagaić, ubravši prekrasnog kračuna (Agaricus macrosporus) na Kladešćici. Na natjecanju za najbolji plesni par prvo mjesto su osvojili Slavica Stančec (udruga žena Vinica) i Damir Malizan (GD Karlovac). Za najveselije društvo je i ove godine izabrano GD Krasnica iz Krapine, osvojivši ogromnu tortu u obliku vrganja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni