U subotu se trči 6. “Maksimirski Minus Zwei cener”

U subotu se trči 6. “Maksimirski Minus Zwei cener”

(Andrija Damjanović ispred NZJZ “Dr. Andrija Štampar”)

U subotu, 3. listopada, sa startom u 11 sati na livadi kod Mogile u parku Maksimir započinje šesta utrka „Maksimirski Minus Zwei cener“, koja je ove godine posvećena podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji.

Utrka se održava pod geslom „Ostani bez daha za PH“, a na sudjelovanje su pozvani su svi željni trčanja, rekreacije ili boravka u prirodi bez obzira na dob. Osim krosa od 8 km, održat će se i utrka građana od 2 km, a svi zainteresirani za sudjelovanje u „najljepšoj utrci grada Zagreba“ mogu se prijaviti do petka, 2. listopada, putem mrežne stranice www.utrka.com.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. sc. Sandra Šikić istaknula je kako će stručnjaci sa Zavoda i ove godine biti prisutni u Maksimiru sa savjetovalištima, dok će njihovi kineziolozi voditi zagrijavanje pred start utrke.

Plućna hipertenzija – rijetka je i neizlječiva bolest povišenog tlaka u plućnim žilama od koje boluje nešto manje od 200 ljudi u Hrvatskoj. „Kvalitetnim i sustavnim liječenjem moguće je ovu bolest zaustaviti te omogućiti oboljelima dulji i kvalitetniji život. Stoga je od ključne važnosti bolest prepoznati u najranijoj fazi i započeti liječenje što prije, a upravo ovom utrkom nastojimo osvijestiti građane o postojanju i simptomima bolesti“, izjavila je Zdenka Bradač, predsjednica udruge „Plava krila“.

Organizator utrke Andrija Damjanović iz Atletskog kluba „Maksimir“ podsjetio je da su kad je započela mediji ovu utrku nazvali Najljepša utrka grada Zagreba, a oni su odlučili očuvati taj naziv jer smatraju da uistinu i jest najljepša budući da se održava u najljepšem europskom parku.

»U subotu će svi zainteresirani trčati glavnu kros utrku na 8 km i manju utrku građana za rekreativce na 2 km. Utrka građana će započeti u 11 sati, a kros utrka u 11:15. Svjesni smo trenutne situacije i bilo je teško organizirati cijeli događaj, ali smo uspjeli uz pomoć naših partnera i suorganizatora, a utrka će se održati uz poštivanje svih epidemioloških uputa i mjera«, kazao je Damjanović.

Detaljnije informacije o utrci dostupne su na internetskoj stranici utrke ili Facebook stranici utrke. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni