Prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju

Prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju

Ovu je inicijativu pokrenulo 14 udruga civilnog društva, koje smatraju kako su javne ceste strateški interes Hrvatske te kako je protuzakonito davati ceste u koncesiju. Smatraju kako će potencijalni koncesionar zaraditi na autocestama oko 80 milijardi kuna, a zarada bi se mogla povećati nakon izgradnje buduće Jadranskojonske autoceste

Sindikati i civilne udruge predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare inicijativu „Ne damo naše autoceste“, kojom će započeti prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju. Skupljanje potpisa za referendum će započeti u subotu 11. listopada i trajati će do 25. listopada.

Ovu je inicijativu pokrenulo 14 udruga civilnog društva, koje smatraju kako su javne ceste strateški interes Hrvatske te kako je protuzakonito davati ceste u koncesiju. Smatraju kako će potencijalni koncesionar zaraditi na autocestama oko 80 milijardi kuna, a zarada bi se mogla povećati nakon izgradnje buduće Jadranskojonske autoceste.

„Autoceste su razvojni projekt i građene su da bi povezale područja i pridonijele razvoju gospodarstva, turizma, a koncesioniranjem se taj projekt pretvara u komercijalni i to nam je neprihvatljivo. Ako se autoceste isplati uzeti u koncesiju privatnim koncesionarima nije jasno zašto ne i državi“, rekao je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

On je rekao kako postoje dva rješenja za ovaj problem. Jedan je reprogram duga dugoročnim povoljnijim kreditima i izdavanje državnih obveznica građanima, mirovinskim fondovima i ostalim zainteresiranim investitorima, te kako je zaduživanje kod koncesionara ipak najskuplji kredit.

Inicijativu su pokrenula dva cestarska sindikata Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta, sedam organizacija civilnog društva Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju te pet sindikalnih središnjica Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

(zg-magazin)