U srpnju zabilježen rast industrijske proizvodnje

U srpnju zabilježen rast industrijske proizvodnje

U srpnju je na godišnjoj razini najviše – 8,2 posto – porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda ojačala 2,6, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,5 posto

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u srpnju porasla za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ojačala 1,4 posto. Time je obnovljen trend rasta proizvodnje, nakon što je u lipnju pala za 1,7 posto na godišnjoj razini. U prvih pet mjeseci ove godine industrija je neprestano rasla, što je bilo najduže razdoblje njezina rasta još od početka recesije 2009. godine.

Nakon što je u lipnju industrijska proizvodnja zabilježila razmjerno snažan pad, prekinuvši oporavak koji je trajao od početka godine, podaci za srpanj pozitivno su iznenadili tržište.  Godišnja stopa rasta najviša je od siječnja, a posljedica je učinka baznog razdoblja te jačanja inozemne potražnje na izvoznim tržištima, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrajući prema GIG-u, u srpnju je na godišnjoj razini najviše – 8,2 posto – porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda ojačala 2,6, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,5 posto. No proizvodnja energije pala je 4,2 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda oslabila 0,4 posto. Do kraja godine očekuju se blago pozitivne stope rasta obujma industrijske proizvodnje.

»Oporavak domaće potražnje ne možemo očekivati, s obzirom na slabo tržište rada, pa će poticaj s te strane izostati. Ipak, nakon pet godina, 2014. bi mogla donijeti pozitivnu stopu rasta obujma industrijske proizvodnje od oko 0,5 posto>, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni