U srpnju počinje obnova studentskih domova Cvjetno i Stjepan Radić

U srpnju počinje obnova studentskih domova Cvjetno i Stjepan Radić

Domovi će dobiti potpuno novi namještaj, prozore, fasadu i izolaciju, zatim krov i protupožarne stube, a uređeno će biti i kompletno vanjsko okružje. Sve će se sobe opremiti bežičnim internetom i hladnjakom u oba studentska doma

Europske sveučilišne igre, koje će se od 12. do 25. srpnja 2016. godine, održati u Zagrebu i Rijeci još su jednom povod za uređivanje zagrebačkih studentskih domova, a u poneke se nije ulagalo još od prošle Univerzijade sada već pomalo davne 1987. godine.

Sudionici igara bit će smješteni u dva studentska doma – Stjepan Radić, popularnoj Savi, kojoj je kapacitet 4000 mjesta, te Cvjetno naselje s 1800 mjesta.

Ružica Rajšić
Ružica Rajšić

„U tijeku je raspisan natječaj za građevinske radove, a obnova domova bi trebala početi 15. srpnja 2015. godine te će se odvijati u dvije faze. U prvoj će se obnavljati Cvjetno naselje, uključujući sve paviljone, restoran i okoliš te stariji paviljoni u domu Stjepan Radić, dok bi druga faza uključila 5. i 6. paviljon na Savi“; otkrila nam je Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja za smještaj Studentskog centra.

Teretana i dvorana za aerobik

Domovi će dobiti potpuno novi namještaj, prozore, fasadu i izolaciju, zatim krov i protupožarne stube, a uređeno će biti i kompletno vanjsko okružje. Sve će se sobe opremiti bežičnim internetom i hladnjakom u oba studentska doma.

Novost je da će sve dvokrevetne sobe u Cvjetnom naselju imati svoju kupaonicu, što do sad nije bio slučaj jer je u 6., 7. i 8. paviljonu jedna soba dijelila kupaonicu, a svaki drugi kat će imati čajnu kuhinju. U prizemlju osmog paviljona, umjesto pošte, napravit će se sportski kompleks s teretanom i dvoranom za fitness i aerobik, a potpuno će se renovirati restoran i slastičarna.

„Cvjetno naselje većinom ostaje u postojećem obliku, samo s puno višim standardom stanovanja“, napomenula je Rajšić.

U domu Stjepan Radić stari paviljoni ostaju sa zajedničkim, ali također novim sanitarnim čvorom i čajnom kuhinjom na svakom katu, a uredit će se vanjsko sportsko igralište i šetnice oko naselja.

Studentska menza u Cvjetnom naselju
Studentska menza u Cvjetnom naselju

„Očekujemo da bi prva faza bila završena do nove godine, a ostatak s kompletnom obnovom do proljeća sljedeće godine. Planirano je 90 dana za same građevinske radove, a nakon toga slijedi namještanje i uređenje soba te sanitarnog čvora“, otkrila nam je pomoćnica ravnatelja.

No što je s onim studentima koji su trebali u vrijeme obnove biti smješteni u domove?

„Nažalost, ova generacija će ostati par mjeseci bez smještaja. Nastojat ćemo da najnovija tri paviljona u Cvjetnom naselju završimo što prije kako bi se mogli studenti useljavati. Sve ovisi o mogućnostima građevinskih tvrtki koje dobijemo, a kompletna rekonstrukcija s vanjskim okolišem bi trebala završiti do nove godine“, ukazuje naša sugovornica.

Obnovu sufinancira EU

U međuvremenu će Ministarstvo znanosti osigurati subvenciju za studente koji bi ostvarili pravo na smještaj. Njezin iznos još nije poznat jer se točna odluka tek treba donijeti, vjerojatno početkom lipnja. Studentima će biti ponuđeni učenički domovi ovisno o tome koliko bude mjesta, a dopustit će se i useljavanje tzv. legalnih ilegalaca u studentske domove bez ikakvih procedura, kada osobe koje su smještene u njih mogu primiti svoje prijatelje, bar na to kratko razdoblje.

Dosta studenta ima koji gravitiraju zagrebačkom krugu, koji dolaze iz Karlovca ili Siska, a uz subvenciju bi možda uspjeli pokriti troškove prijevoza. Ostali će se na neki drugi način morati snalaziti, smještajem kod prijatelja i rodbine ili unajmljivanjem stanova.

„Ova generacija studenata će malo ispaštati, ali za dobrobit svih budućih“, zaključila je Rajšić.

Obnovu s 220 milijuna kuna financira Europska unija, jedan dio nacionalnih sredstava dolazi iz Ministarstva znanosti, kao i iz Fonda energetske učinkovitosti.

Natječaj za studentske domove odvijat će se kao i inače u srpnju, ali prema novom pravilniku, koji se također tek očekuje. Bodovna će granica odlučiti tko će se na jesen odmah useljavati u preostale kapacitete – studentski dom Ante Starčević, Lašćinu, 5. i 6., te novi 11. i 12 paviljon na Savi.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni