U srijedu točno u podne staju ZET-ovi autobusi i tramvaji

U srijedu točno u podne staju ZET-ovi autobusi i tramvaji

U znak prosvjeda protiv najave ukidanja beneficiranog radnog staža, vozači autobusa i tramvaja ZET-a zaustavit će se u srijedu, 16. svibnja na 10 minuta, od 12:00 do 12:10 sati, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju je sazvalo osam sindikata koji djeluju u Zagrebačkom električnom tramvaju.

Prosvjedu će se priključiti i vozači javnih gradskih prijevoznika iz Splita, Osijeka i Rijeke, a podršku mu daju i Sindikat Hitne pomoći i Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba, čiji su vozači također pogođeni ovakvom najavom Vlade.

Ako se nakon desetminutnog štrajka ne uvaže njihovi zahtjevi, sindikalisti najavljuju opsežniju akciju u koju će se uključiti prijevoznici, željeznice i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske.

Predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a Anto Jelić pozvao je Zagrepčane na razumijevanje i unaprijed se ispričao zbog mogućih poteškoća u prometu, dodavši kako se radnici samo bore za svoja prava.

»Naš je cilj postići dogovor o beneficiranom radnom stažu jer vozači autobusa i tramvaja ne mogu raditi do 67. godine«, poručio je.

Sindikati traže mogućnost odlaska u punu mirovinu s 57 godina starosti uz najmanje 25 godina radnog staža. Od Vlade su zatražili da se umanji penalizacija za prijevremenu mirovinu i odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada u Hrvatskoj. Zatražili su i da timovi hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza ostvare pravo na beneficirani staž, kao i da te beneficije zadrže i vozači vatrogasnih vozila. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni