U sporu između Hrvatske i Srbije odbačene obje tužbe za genocid

U sporu između Hrvatske i Srbije odbačene obje tužbe za genocid

Napad na Vukovar bila je reakcija na objavu neovisnosti i nije imao isključivu namjeru istrebljivanja Hrvata, već ih kazniti u vojnom smislu. Prisilno iseljavanje nije genocid već dio političkog plana gdje nije bio cilj fizičko istrebljenje naroda, ustvrdio je predsjednik Međunarodnog suda pravde Peter Tomka

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu danas je s 15 glasova te dva protiv odbacio tužbu Hrvatske za genocid, a jednoglasno je odbacio i protutužbu Srbije.

U 10 sati započelo je dugo očekivano zasjedanje s predsjednikom Suda Peterom Tomkom. Kršenje ljudskih prava nije upitno, no bilo je potrebno utvrditi i kršenje UN-ove Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Konvencija se ne može retroaktivno primjenjivati, a datum nastanka Srbije kao države je 27. travnja 1992. godine te se prije tog datuma Konvencija ne odnosi na nju. Sud je odlučio o djelu genocida, ali ne odlučuje o pojedinačnim djelima, to je na kaznenim sudovima, kazao je predsjednik, slovački sudac Peter Tomka.

Dodao kako su hrvatski dokazi manjkavi jer su mnogi dokumenti postrojbi tijekom rata nepotpisani ili naknadno potpisani. Također, Hrvatska ne potkrepljuje tvrdnje da postoji jedini zaključak o genocidnoj namjeri. Napad na Vukovar bila je reakcija na objavu neovisnosti i nije imao isključivu namjeru istrebljivanja Hrvata, već ih kazniti u vojnom smislu. Prisilno iseljavanje nije genocid već dio političkog plana gdje nije bio cilj fizičko istrebljenje naroda, ustvrdio je Tomka.

Važna je i činjenica da JNA i srpske snage nisu ubile hrvatske vojnike koji su bili zarobljeni gdje možemo vidjeti jesu li htjele iskoristiti priliku za uništavanje skupine, smatra Sud.

Nije bilo neselektivnog granatiranje tijekom »Oluje«

Pojedinačne presude nemaju odlučujuću važnost u ovom slučaju. Optužba protiv Slobodana Miloševića uključivala je i optužbu za genocid u dijelu koji se ticao BiH, no ističe se kako optužba za genocid nije bila podignuta i za dio koji se odnosio na Hrvatsku.

Srpska protutužba odbačena je u cijelosti – tijekom i nakon Oluje ne vidi se namjera hrvatskih vlasti da fizički istrijebe skupinu Srba koji žive u Hrvatskoj. »Nisu izneseni dokazi o tome da je Hrvatska neselektivno granatirala gradove u Krajini, i to se ne može utvrditi iz Brijunskih transkripta ili svjedočenja pred Sudom«, objasnio je Tomka.

Prije izricanja presude Vesna Škare Ožbolt izjavila je za HRT 4 kako je Srbija jedina država na svijetu koja je dva puta završila pred Međunarodnim sudom pravde zbog genocida. Ovakva presuda nije neočekivana, no sigurno će uznemiriti obje strane koje su podignule optužbe. (zg-magazin.com.hr / foto: bbc.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni