U Spomen-parku Brezovica svečano obilježen Dan antifašističke borbe

U Spomen-parku Brezovica svečano obilježen Dan antifašističke borbe

(Foto: Ured predsjednika)

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 81. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda i prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe u srijedu, 22. lipnja odana je počast žrtvama fašističkog režima u Spomen-parku Brezovica pored Siska.

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je kako je prvi hrvatski partizanski odred i pokret koji je iz njega izrastao pozicionirao hrvatski narod na mirniju i sigurniju stranu povijesti.

»Bez tih ljudi i bez onih koji su ih organizirali, hrvatsko ime i hrvatska reputacija bili bi okaljani kako nisu bili okaljani nikada u povijesti«, rekao je Milanović.

Ustvrdio je kako je danas teško vjerovati da je danas teško za vjerovati da je uopće postojao jedan zločinački projekt kao što je NDH.

Za komuniste nakon rata predsjednik Milanović je rekao da su vodili računa i o nacionalnim interesima.

“Dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je na obilježavanju sudjelovao kao izaslanik predsjednika Vlade, naglasio je da je antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost te da je prihvaćanje vlastite povijesti – i dobrih i loših strana – znak zrelosti jednog naroda društva i države.

»Povijesna je istina da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašističke koalicije«, rekao je Malenica.

Putem twittera Dan antifašističke borbe čestitao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Delegacija Grada Zagreba odala počast i u Spomen. patku Dotrščina

»Čestitam svim građankama i građanima Zagreba i Hrvatske Dan antifašističke borbe, praznik koji je utkan u temelje suvremene Hrvatske! Ovo je važan dan i trebamo biti ponosni na antifašističku borbu u kojoj su sudjelovali mnogi naši sugrađani«, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je u društvu predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića također bio na svečanosti u Brezovici.

Osnutak Prvog sisačkog odreda, prvog u okupiranoj Europi, označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je, vodeći se načelima mira i demokracije, u okvirima Narodnooslobodilačkog pokreta aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Uz predstavnike Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske na svečanosti u Brezovici bili su i bivši hrvatski predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček i brojni drugi gosti.

Delegacija Grada Zagreba je nakon toga polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala počast žrtvama fašističkog režima i u Spomen-parku Dotrščina u Zagrebu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni