U spomen na poginule branitelje istrčat će trasu dugačku kao osam maratona

U spomen na poginule branitelje istrčat će trasu dugačku kao osam maratona

»Vi ćete, ovih dana kada budete trčali, prenositi istinu o Domovinskom ratu, istinu o stradanju hrvatskih branitelja, istinu kakvo je bilo zajedništvo 90-ih godina. Pokažimo da nam i danas treba to zajedništvo«, istaknuo je predsjednik zagrebačke Hvidre Ante Tandara

S Trga siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji jutros je startao 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar – Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata u koji se uključilo osam natjecatelja. Ovaj ultramaraton trči se u znak sjećanja na pripadnike Hrvatskih obrambenih snaga i postrojbi Hrvatske vojske i policije koji su iz Zagreba uputili u Vukovar te se uključili u obranu grada. Na start je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja Črnomerca i Kustošije.

»Ultramaraton dužine 344,1 km, predstavlja jednu od najzahtjevnijih atletskih utrka u ovom dijelu Europe, a učesnici svakim svojim korakom od Zagreba prema Vukovaru, simboliziraju patnju i bol žrtve, pozivaju na očuvanje mira, ali i na potrebu trajnog sjećanja«, naglasio je gradonačelnik, zahvalivši organizatorima i poželjevši sreću svim sudionicima ultramaratona.

»Vi ćete, ovih dana kada budete trčali, prenositi istinu o Domovinskom ratu, istinu o stradanju hrvatskih branitelja, istinu kakvo je bilo zajedništvo 90-ih godina. Pokažimo da nam i danas treba to zajedništvo jer samo zajedno možemo stvoriti boljitak Hrvatske«, istaknuo je predsjednik zagrebačke Hvidre Ante Tandara.

»Nalazimo se na ovome svetom mjestu odakle su Zagrepčani krenuli u obranu jedine nam domovine i ostavili svoje živote da bi danas svi uživali u neovisnoj državi Hrvatskoj«, rekao je predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Boro Barišić istaknuvši dobru suradnju s Gradom Zagrebom koji im je sve ove godine pomagao u organizaciji ultramaratona.

Tradicionalni ultramaraton, koji se sastoji od pet dionica:

  1. dionica: Zagreb (Kustošija) – Ivanić Grad 50,6 km
  2. dionica: Ivanić Grad – Novska 72 km
  3. dionica: Novska – Slavonski Brod 90,5 km
  4. dionica: Slavonski Brod – Osijek 84 km
  5. dionica: Osijek – Vukovar (Ovčara) 47 km.

Utrku organizira Udruga dragovoljaca HOS-a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Maratonci se u Vukovaru očekuju u subotu, 14. listopada, u poslijepodnevnim satima. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni