U školama u kojima se neće moći osigurati fizička distanca, nastava će ići u smjenama

U školama u kojima se neće moći osigurati fizička distanca, nastava će ići u smjenama

Učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola neće morati nositi maske

„Svi očekujemo da se oko nabavki maski potrude lokalne uprave i samouprave, osnivači škola, a ako zapnu – ministarstvo će uskočiti. Jedna platnena maska košta 8 kuna, a po djetetu vam trebaju četiri. One se operu i nije problem. Ali Ministarstvo će pomoći“ istaknuo je Fuchs

Ivana Vranješ

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je sa zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivanom Pavić Šimetin u ponedjeljak predstavio Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020/2021.

Kako je rečeno, nastava u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj počinje 7. rujna, a s uputama po kojima će se odvijati odgojno-obrazovni rad trebaju biti upoznati nastavnici i roditelji.

„Upute su pisane na način da svaka škola i vrtić napravi ono što može, ali da to prilagodi svojim specifičnostima, jer su uvjeti različiti diljem Hrvatske”, istaknula je Pavić Šimetin.

Dodala je kako je osnovno pravilo da u školu ne idu učenici koji imaju simptome ili su zaraženi koronavirusom, a u suzbijanju ove zaraze treba održavati fizički razmak, smanjiti fizičke kontakte između odgojno-obrazovnih grupa, pojačati osobnu higijenu i higijenu prostora te redovito provjetravati prostor.

Što se tiče predmetne nastave Pavić Šimetin je rekla da treba biti organizirana tako učenici dolaze u kontakt s što manjim brojem nastavnika tijekom dana.

„Predlaže se dvosatna ili trosatna nastava, rad u dvije smjene, zatim da ne počne nastava u isto vrijeme. Treba razlomiti odlaske i dolaske iz škole i vrijeme odmora”, istaknula je Pavić Šimetin. Spomenula je da je bitno pitanje zamjenskog prostora. Naime, u učionicama, gdje se zbog velikog broja učenika distanca ne može održavati trebali bi osnivači škola osigurati drugi prostor u školi ili izvan nje. Za učenike od 5. do 8. razreda u učionici se predlaže fizička distanca od 1,5 metara, a za učenike srednjih škola od 2 metra.

Ako nije moguće organizirati poštivanje minimalnog razmaka od 1,5 ili 2 m problem se može riješiti podjelom razrednih odijela na grupe učenika (turnusna nastava) ili da učenici i nastavnici nose zaštitne maske. Učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola neće morati nositi maske.

Zamjenica ravnatelj HZJZ-a je istaknula da se maske moraju obavezno nositi u nekim situacijama u školi. Medicinsku masku i vizir obavezno nosi nastavnik u slučaju da dijete oboli i u tom slučaju čeka dolazak roditelja po dijete u školu, a unaprijed se treba organizirati i prostor. Platnena maska se nosi u slučaju intimne njege učenika, kod međusobne komunikacije djelatnika škole, kod ulaza i izlaza roditelja iz škole. Obavezno je nošenje maske za nastavnike, za održavanje nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, njegovatelje, zdravstvene djelatnike u ustanovama s posebnim programima za djecu s posebnim potrebama .

Također, maske su obvezne za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole, ako se ne može organizirati distanca od 1,5 m i za učenike srednje škole ako se ne može organizirati distanca od 2 ma. Ako je to pak moguće, maske nisu potrebne.

Roditelji bi trebali svaki dan prije škole djetetu nižih razreda mjeriti temperaturu, a učenici viših razreda to bi trebali raditi sami, uz nadzor roditelja. Temperaturu bi svaki dan trebalo zapisivati kod učenika od 1. do 4. razreda. Temperaturu će mjeriti i svi djelatnici prije odlaska u školu, a u slučaju povišene temperaturu javit će se ravnatelju i liječniku obiteljske medicine.

Ministar Fuchs je rekao da je u pripremi širi dokument koji razrađuje razlučite scenarije i koji bi trebao olakšati organizaciju nastave. Najavio je razgovor i s ravnateljima škola.

„U Ministarstvu će se nalaziti call centar koji će pružati informacije za osnovne i srednje škole, posebne telefonske linije, ali i zdravstvene e-mail adrese na koje će se ravnatelji moći obratiti i dobiti informacije“, izjavio je ministar Fuchs.

Upitan tko će osigurati maske za učenike odgovorio je da dio osnivača na razini gradova i županija je već najavio da će se za to pobrinuti.

„Svi očekujemo da se oko nabavki maski potrude lokalne uprave i samouprave, osnivači škola, a ako zapnu – ministarstvo će uskočiti. Jedna platnena maska košta 8 kuna, a po djetetu vam trebaju četiri. One se operu i nije problem. Ali Ministarstvo će pomoći“ istaknuo je Fuchs.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni