U sklopu akcije “Oživi me” na Gornjem gradu postavljen defibrilator

U sklopu akcije “Oživi me” na Gornjem gradu postavljen defibrilator

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba

U Gradskoj skupštini na Gornjem gradu te u Gradskoj upravi krajem prošlog tjedna postavljeni su automatski vanjski defibrilatore (AVD uređaji) u sklopu projekta prevencije iznenadne srčane smrti Oživi me«. Projekt u Zagrebu provodi Zaklada »Hrvatska kuća srca« u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, s ciljem osiguravanja što većeg broja AVD uređaja na različitim lokacijama u gradu.

Gornji grad je srce Zagreba i jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija, a samim time i dio grada u kojem se okuplja veliki broj ljudi te je upravo iz tog razloga odabran kao jedna od lokacija na kojoj je postavljen uređaj koji može spasiti život, jest Gornji grad. U sklopu akcije educirano je 30 djelatnika Gradske uprave i Gradske skupštine te dvoje djelatnika gimnazije Tituš Brezovački. Oni su prošli obuku u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba te stekli potrebna znanja i vještine o osnovnim postupcima oživljavanja kao i za korištenje AVD-a. Defibrilatori su umreženi preko komunikacijskog ormarića sa zagrebačkom Hitnom pomoći koja otvaranjem ormarića dobiva informaciju gdje se slučaj iznenadne srčane smrti dogodio, a sve s ciljem što brže reakcije.

»Misija organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba«, istaknula je koordinatorica akcije »Oživi me« i članica upravnog odbora spomenute zaklade.

Predsjednik Gradske skupštine dr. sc. Andrija Mikulić ocijenio je kako je postavljanje AVD uređaja u predvorju Stare gradske vijećnice odlična vijest jer podiže razinu sigurnosti svih građana koji se nalaze na Gornjem gradu. »Iako se nadam kako neće biti potrebe za upotrebom defibrilatora, važno je da građani znaju gdje se on nalazi i kome se trebaju obratiti u slučaju potrebe za istim«. naglasio je.

Spomenimo da u Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Javnozdravstvena kampanja »Oživi me«, u sklopu koje je educirano preko 3.000 osoba o kardiopulmonalnom oživljavanju, odvija se od 2014. godine. (zg-m)